12 afspraken voor de gezondheidszorg en sociale bescherming van morgen

Featured Video Play Icon
Geplaatst op 13 mei, 2019 om 10:15

De gezondheidszorg en onze sociale zekerheid in België zijn vandaag van topkwaliteit en daar mogen we trots op zijn. Maggie De Block (Open Vld) is ervan overtuigd dat het nog beter kan. Ze legt twaalf haalbare en concrete voorstellen op tafel waaronder terugbetaling van bezoek aan psycholoog, het verhogen van de overlevingskansen bij kanker en betere sociale bescherming van zelfstandigen.

We staan voor belangrijke uitdagingen. Met Open Vld hebben we de ambitie om het de volgende jaren, stap voor stap, nog beter te doen. “Ik wil de gezondheidszorg voor patiënten en de sociale bescherming voor iedereen verder verbeteren”, zegt Maggie De Block. “Daar zullen we als samenleving de vruchten van plukken.”

“Er is geen tijd te verliezen”, vindt Maggie De Block. “Daarom zetten we de ambitie om in duidelijke afspraken met de kiezer: wat mag ons land van Open Vld verwachten wanneer wij opnieuw mee besturen? Waar vechten wij voor?”

 1. De overlevingskansen van kankerpatiënten verhogen

Dankzij de steeds betere zorg kunnen veel kankerpatiënten vandaag nog jaren kwaliteitsvol leven. Zorg kent natuurlijk haar limieten, maar die zijn zeker nog niet bereikt. Door te investeren in de nieuwste behandelingen en door de expertise van onze ziekenhuizen te verhogen, redden we levens.

 • We brengen de nieuwste therapieën zoals immunotherapie zo snel mogelijk tot bij de patiënt.
 • We bouwen heuse expertisecentra voor complexe kankers uit waar patiënten op de best mogelijke zorg kunnen rekenen.
 • We brengen patiënten meteen naar het meest geschikte ziekenhuis voor hun aandoening.

 

 1. Betere sociale bescherming voor zelfstandigen

Wie werkt, heeft recht op goede sociale bescherming. Helaas is die bescherming voor zelfstandigen nog altijd heel wat minder uitgebreid dan voor werknemers. Dat is onlogisch én oneerlijk. Daarom maken we werk van een betere sociale bescherming voor onze zelfstandigen.

 • We bieden iedereen die voldoende lang heeft gewerkt een pensioen van 1.500 per maand, ook onze zelfstandigen.
 • We verhogen de ziekte-uitkering voor zelfstandigen.
 • Zelfstandigen die failliet gaan, kunnen rekenen op financiële steun en professionele begeleiding.
 • Moeders met een zelfstandige zaak kunnen rekenen op extra moederschapsverlof.
 • Ook zelfstandigen die een geplande medische ingreep ondergaan, kunnen economische werkloosheid aanvragen.

 

 1. Terugbetaling van bezoek aan psycholoog

Met psychische problemen mag je vooral niet blijven zitten. Maar laat dát helaas net zijn wat we nog te vaak doen. Problemen dreigen daardoor te verergeren, waardoor het veel moeilijker wordt om ze op te lossen. Wij breiden de terugbetaling van een bezoek aan de psycholoog uit, zodat iedereen die daar nood aan heeft professionele hulp kan inschakelen.

 • Sinds kort betalen we een bezoek aan de psycholoog terug voor 120.000 volwassen. Dat is een gigantische stap vooruit, maar dit is voor ons slechts het begin.
 • We breiden de terugbetaling stelselmatig uit tot iedereen, van jong tot oud, professionele hulp kan inschakelen zonder zich zorgen te moeten maken over de kostprijs.
 • Via een vorming Eerste Hulp Bij Psychische Problemen verhogen we de kennis van iedereen over geestelijke gezondheid zodat mensen psychische problemen sneller leren detecteren.

 

 1. Een bezoek aan je arts kan ook digitaal

Het liefst van al ga je persoonlijk langs bij de dokter, maar soms zou een digitaal contact volstaan. “Zou”, want in de praktijk gebeurt dit vandaag amper. Wij zorgen ervoor dat je als patiënt straks ook vanop afstand op consultatie kan bij je zorgverlener.

 1. Jong of oud, iedereen kan rekenen op goede zorg in de vertrouwde thuisomgeving 

Heel wat mensen in een ziekenhuis, een woonzorgcentrum of een andere zorginstelling verblijven daar vandaag niet uit medische noodzaak. Wel omdat de omkadering ontbreekt om thuis verzorgd te worden. Daar passen we een mouw aan zodat patiënten die dat wensen, langer thuis kunnen blijven.

 1. Aan het eind van je carrière kan je makkelijker voor een lichter werkritme of voor ander werk kiezen

We leven vandaag met zijn allen steeds langer. Ook het aantal gezonde levensjaren neemt toe. Het is dus logisch dat we ook langer aan de slag blijven op de arbeidsmarkt. Maar dat betekent níet dat iedereen op 55 jaar nog even hard of op dezelfde manier kan en wil werken als op zijn 35ste. Wij zorgen dat je vanaf je 55ste makkelijker kan kiezen voor een lichter werkregime of voor aangepast werk. Zo wordt langer werken beter doenbaar voor iedereen.

 1. Een wettelijk kader beschermt iedereen bij draagmoederschap: het kind, de draagmoeder en de wensouders

Heel wat heterokoppels met vruchtbaarheidsproblemen en homokoppels hebben een kinderwens. Soms vinden zij een draagmoeder die bereid is hen te helpen, vaak de zus, de moeder of een goede vriendin van één van de wensouders. Op dit moment bestaat er helaas geen wettelijk kader in ons land dat alle betrokkenen beschermt. Wij nemen die onzekerheid weg.

 1. Als je job het toelaat, kan je zelf mee bepalen waar, wanneer en hoe je werkt

Heel wat werknemers willen hun job graag op een flexibele manier invullen. Veel werkgevers willen dat ook toelaten maar voelen zich gebonden door strikte regels. Wij maken dat werkgevers en werknemers makkelijker onderling afspraken kunnen maken en dat je als werknemer je job meer kan sturen.

 1. We maken voor ieder ziekenhuis de kwaliteit van behandelingen openbaar

Sommige ziekenhuizen hebben de naam heel goed te zijn in de behandeling van een aandoening. Andere zouden het heel wat minder doen. Maar klopt dat ook? Als burger heb je recht op die informatie, maar je vindt ze moeilijk of niet terug en ernaar vragen blijft taboe. Wij maken voor elk ziekenhuis de kwaliteit van iedere behandeling bekend.

 1. Er komt één meldpunt waar je terechtkunt met alle mogelijke klachten over zorgen

De gezondheidszorg in ons land behoort tot de Europese top. Dat neemt niet weg dat het soms fout kan lopen. Te vaak weten patiënten in zo’n geval niet waar ze terechtkunnen en worden ze van het kastje naar de muur gestuurd. Wij zorgen voor één meldpunt voor alle klachten over zorg. 

 1. Door de gezonde keuze de eenvoudigste te maken, zetten we slim in op preventie

Heel wat factoren die onze gezondheid bepalen hebben we zelf niet in de hand. Maar één ervan zeker en vast wel: ons gedrag. Door onze dagelijkse gewoonten aan te passen, kunnen we heel wat problemen vermijden. Wij helpen mensen de juiste keuzes te maken door de gezonde keuze de eenvoudigste te maken.

 1. We investeren in meer levenskwaliteit bij het ouder worden

In 2030 zal een vijfde van de Belgen 67 jaar of ouder zijn. Die mensen, die in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw op de barricaden stonden, eisen het recht op zelfbeschikking op. Naast de pure zorg besteden wij daarom ook aandacht aan de kwaliteit van leven, voor de oudere zelf en voor zijn omgeving.

Dit zijn de twaalf concrete en haalbare maatregelen die het verschil zullen maken de komende vijf jaar. “De lat ligt hoog, maar we hebben in dit land alles in huis om te blijven voorop lopen op het gebied van zorg en zekerheid. Vandaag én morgen”, besluit Maggie De Block.