120 overuren in cruciale sectoren vrijgesteld van sociale bijdragen

Geplaatst op 27 april, 2020 om 16:59

Heel wat werknemers in cruciale sectoren draaien overuren door de coronacrisis. Ze kunnen voortaan rekenen op extra netto wanneer tot 120 van hun overuren worden uitbetaald. Het gaat om een speciale vrijstelling voor drie maanden, zo laten minister van sociale zaken Maggie De Block (Open Vld) en minister van werk Nathalie Muylle (CD&V) weten.

Werknemers in cruciale sectoren tussen 1 april en 30 juni kunnen financieel extra beloond worden voor een maximum van 120 overuren. De werkgever moet voor die overuren geen sociale bijdragen betalen. Binnenkort volgt er ook een fiscale vrijstelling. De regeling is een gezamenlijk initiatief van de bevoegde ministers Maggie De Block, Nathalie Muylle en Alexander De Croo.

Als werknemer in een cruciale sector gaan overuren die je doet tussen 1/4 en 30/6 eerst van de extra schijf van 120 overuren af. Die extra uren zijn vrijgesteld van socialezekerheids- en van fiscale bijdragen. Daarnaast kan je wettelijk gezien 100 overuren op jaarbasis presteren. Daar ben je wel bijdragen op verschuldigd. Die overuren kan je opnemen van 1/1 t.e.m. 31/3 en van 1/7 t.e.m. 31/12.

“We staan een pakket toe van 120 extra overuren, naast de bestaande 100 overuren. We willen op die manier zorgen dat er steeds voldoende handen beschikbaar zijn in de cruciale sectoren. De 120 overuren worden vrijgesteld van sociale bijdragen.” Zo laat minister van werk Muylle weten.

“We willen vermijden dat de activiteiten in deze sectoren in het gedrang zouden komen”, vertelt De Block. “Want ook in deze sectoren kan het aantal zieke werknemers of werknemers in quarantaine toenemen.”

Fiscaal vrijgesteld

De overuren zullen ook fiscaal vrijgesteld worden, laat Minister van Financiën Alexander De Croo weten. Zijn wetsontwerp ligt volgende week ter bespreking voor in de Commissie Financiën.

Alexander De Croo: “In de tuinbouw en sierteelt heeft men op dit moment alle helpende handen nodig, zeker nu een deel van de seizoensarbeiders door de coronacrisis niet beschikbaar is. Deze fiscale vrijstelling betekent extra netto voor iedereen die nu overuren draait om onder meer groenten en fruit te oogsten en zo mee de voedselvoorziening te verzekeren.”

Deze regeling kadert in een reeks van andere maatregelen die De Block, Muylle en De Croo nemen om ervoor te zorgen dat werkgevers in cruciale sectoren en essentiële diensten over voldoende arbeidskrachten beschikken.

Zo zullen werkgevers en werknemers in cruciale sectoren onder meer tijdelijk zonder begrenzing opeenvolgende arbeidsovereenkomsten voor een bepaalde tijd kunnen sluiten.

Ook zullen werkgevers tijdelijk op soepele wijze hun werknemers ter beschikking kunnen stellen van werkgevers in de kritieke sectoren.

Al de nieuwe maatregelen zullen gelden voor de periode van 1 april tot en met 30 juni. Op die manier worden deze sectoren gestimuleerd om verder te blijven functioneren.

De meest recente lijst van de cruciale beroepen is te vinden in het ministerieel besluit van 3 april 2020.