Geen RIZIV-terugbetaling voor acupunctuur

Maggie : ‘Acupunctuur heeft meer te maken met wellness, dan met evidence based medicine’. Maggie reageert tevreden op het rapport van het Federaal Kenniscentrum voor Gezondheidszorg over acupunctuur. Het KCE wijst in haar rapport op een beperkte doeltreffendheid van deze alternatieve therapie. “Acupunctuur is duidelijk geen evidence-based medicine. Het lijkt me dan ook nogal evident om acupunctuur niet te laten terugbetalen door de verplichte ziekteverzekering.”

Maggie : “Eindelijk is er een wetenschappelijke studie over de doelmatigheid van acupunctuur. Een van de resultaten van de studie van het Kenniscentrum is immers dat acupunctuur een beperkte doeltreffendheid biedt. Als er al een verlichting van de pijn optreedt, is het voor een korte duur. De studie bewijst verder ook dat de plaats waar de naalden geplaatst worden geen belang heeft.”

Uit de studie blijkt verder dat 3% van de bevolking een beroep doet op een acupuncturist.  Het zijn vooral volwassenen die een beroep op hen doen. Uit een rondvraag bij de acupuncturisten blijkt  nochtans dat 30 tot 40% ook kinderen en adolescenten behandelen.  De meeste patiënten raadplegen hen voor klachten met betrekking tot stressgerelateerde problemen zoals slapeloosheid, lage rugpijn, nek- en hoofdpijn. De gebruikers geven ook aan dat ze een acupuncturist bezoeken in het kader van een wellness-beleving.

Maggie : “De studie toont overduidelijk aan dat acupunctuur de strenge medisch-wetenschappelijke toets van Evidence Based Medicine niet doorstaat. Het lijkt mij dan ook nogal evident om acupunctuur niet te laten terugbetalen door de verplichte ziekteverzekering. Het effect van acupunctuur heeft meer te maken met ‘wellness’. We gaan een bezoek aan een sauna of een relaxerende massage toch ook niet laten terugebetalen door het RIZIV?  Bovendien bestaat het  gevaar dat de diagnose te laat gesteld wordt en aldus het verdere verloop van de behandeling vertraagd wordt.”

Commentaar geven is nietmeer mogelijk.