Commissie Infrastructuur ondervraagt minister over treinincidenten

Op initiatief van Maggie, voorzitter van de Kamercommissie Infrastructuur, Vervoer en Overheidsbedrijven, ondervraagt de commissie Infrastructuur deze middag bevoegd minister Vervotte over de treinincidenten van gisteren en de werking van het spoor.

Door de hitte draaide het spoorverkeer gisterenavond volledig in de soep. Duizenden gestrande treinreizigers waren het slachtoffer, sommige treinreizigers hadden medische verzorging nodig. “De incidenten van gisteren zijn ernstig genoeg voor een stevig gesprek over de werking van het spoor,” zegt Maggie. “Daarom stel ik voor om deze middag de zitting van de Commissie volledig te wijten aan een gedachtewisseling met bevoegd minister Vervotte over de incidenten van gisteren en werking van het spoor.”

Open Vld wil dat er werk wordt gemaakt van een eenvoudig en efficiënt treinbedrijf waarin de klant centraal staat.

Open Vld-senator Guido De Padt: “Na het onaanvaardbare incident gisteren, zijn de excuses echt op. De treinreizigers hebben recht op een modern treinbedrijf waarin zij centraal staan en niet de structuren. 

“Kinderen moesten gisteren urenlang in een overvolle en oververhitte trein blijven zitten omdat de procedure en de afspraken tussen de verschillende entiteiten blijkbaar niets anders toelieten. Dat is absoluut onaanvaardbaar en onverantwoord. Dit legt bloot waar het mank loop bij het spoor in ons land: een veel te ingewikkelde structuur. Dat leidt niet alleen tot onaanvaardbare incidenten zoals gisteren, maar men mist ook voortdurend kansen om de reizigers te geven waar ze recht hebben: een modern spoorbedrijf waar zij als klant op de eerste plaats komen,” zeggen Open Vld-senator Guido De Padt en Open Vld-Kamerlid Ine Somers.

Die drieledige structuur van Infrabel, de NMBS Holding en de NMBS is te ingewikkeld en moet voor Open Vld eenvoudiger. “Zolang die complexe structuur van het spoor in de weg staat, blijven alle inspanningen om de reiziger centraal te stellen en een modern spoorbedrijf uit de grond te stampen een slag in het water,” besluit Maggie De Block.

Commentaar geven is nietmeer mogelijk.