Versoepeling en vereenvoudiging studentenarbeid

Afgelopen donderdag keurde de Kamer een eenvoudige en flexibele regeling goed voor studentenarbeid. “Dit is een win-win voor studenten, bedrijven en voor de overheid,” zeggen minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne en Open Vld-Kamerlid Maggie De Block. Zo zullen studenten vanaf volgend jaar vijftig dagen per jaar kunnen werken en komt er een eenvoudig systeem van digitale aangifte, ook voor werkgevers. Ook het bijdragensysteem zal een stuk eenvoudiger zijn.

Het huidige wettelijke kader voor studentenarbeid biedt veel te weinig flexibiliteit. Open Vld werkte in 2008 al voorstellen uit om de regelgeving voor jobsstudenten te versoepelen en te vereenvoudigen. Senator Nele Lijnen en Kamerlid Willem-Frederik Schiltz plaatsten met hun voorstellen het thema op de politieke agenda. Twee maand geleden kon ontslagnemend minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne zijn collega’s in de federale regering overtuigen akkoord te gaan met een eenvoudige en flexibele regeling. Vandaag geeft de Kamer definitief groen licht.

Verbetering én vereenvoudiging

Met die nieuwe regeling zal een student vanaf 1 januari 2012 50 dagen per jaar kunnen werken, om het even wanneer. Dit is een belangrijke vereenvoudiging en uitbreiding omdat een student vandaag slechts 23 dagen binnen de zomermaanden mag werken, en 23 dagen buiten de zomer. Dankzij een eenvoudig en overzichtelijk systeem van digitale aangiften zullen zowel student als werkgever steeds een goed zicht hebben op het aantal dagen studentenarbeid dat ze nog kunnen verrichten.

Ook komt er een eenvormige solidariteitsbijdrage van 8,13 %. Vandaag gelden er verschillende tarieven, afhankelijk van het tijdstip van de geleverde arbeid.  Dit nieuwe tarief is een aanzienlijke verlaging in vergelijking met het tarief van 12,51 % dat vandaag geldt voor prestaties buiten de zomermaanden.

Win-win voor iedereen

Vincent Van Quickenborne: “Onze economie heeft echt nood aan deze flexibele regeling voor studentenarbeid. De student kan lacunes in het aanbod van arbeidskrachten invullen. Denken we maar aan de horeca, waar de inzet van studenten cruciaal is.  Studentenarbeid is vaak een ideale oplossing om de continuïteit van de onderneming te garanderen.  Bovendien wordt het systeem sterk vereenvoudigd. Dit is een win-win voor iedereen: voor studenten, bedrijven en voor de overheid.”

Open Vld-Kamerlid Maggie De Block (Ondervoorzitter Commissie Sociale Zaken): “Studenten krijgen volop de kans om tijdens de vakantie en gedurende het jaar een aardige cent bij te verdienen. Voor onze aantrekkende economie zijn deze jonge ambitieuze en flexibele arbeidskrachten meer dan welkom. Bovendien doen studenten zo al werkervaring op die van pas komt wanneer ze later op zoek gaan naar een vaste job.” Tussenk Studentenarbeid Plen 14 07 2011

Commentaar geven is nietmeer mogelijk.