Het Laatste Nieuws, Arts als wapen tegen mensenhandel

UA EN PAYOKE STARTEN CAMPAGNE VOOR SLACHTOFFERS UITBUITING
De in Antwerpen opgerichte vereniging Payoke wil samen met de universiteit artsen inschakelen in de strijd tegen mensenhandel. “Slecht opgelapte breuken of verborgen abortussen zijn maar enkele van de symptonen die kunnen wijzen op uitbuiting”, zegt minister Maggie De Block, die het project steunt. “Het is niet vanzelfsprekend om klachten te herkennen die het gevolg zijn van uitbuiting, maar juist daarom is het project van de UA en Payoke erg zinvol.” “Via de oprichting van ‘Focal Points’ willen we artsen ook de mogelijkheid geven om het voorval te bespreken met een collega, vooraleer ze justitie moet inschakelen. Vaak ontstaat er daardoor een conflict met het beroepsgeheim. Voor kindermisbruik en intrafamiliaal geweld is er al een wettelijke uitzondering op die regel en voor mensenhandel willen we ook bij wet een uitzondering op het beroepsgeheim.” Maggie De Block wil de situatie alvast federaal aankaarten.
Pag. 21 – Dieter Lizen

 

Commentaar geven is nietmeer mogelijk.