Goed Gevoel, ‘Ik kan héél goed relativeren’

Toen zij in december 2011 aantrad als staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding gaven velen haar geen schijn van kans. Maar nog geen twee jaar later is Open VLD-politica Maggie De Block (51) de populairste vrouwelijke politicus van het land.
‘Toen ik aantrad als staatssecretaris voor Asiel en Migratie verkeerde ons land in een echte asielcrisis. Velen vonden mij niet de geschikte vrouw voor die job. Ik wist ook dat het geen makkelijke klus zou worden. Maar ik was in de politiek gegaan om dingen fundamenteel te veranderen. Daar wou ik mij volledig voor inzetten. Ik liet me omringen door een goede ploeg gemotiveerde mensen. En inmiddels hebben we bewezen dat je met veel goede wil en doorzettingsvermogen echt iets kan veranderen!’
Als staatssecretaris voor Asiel en Migratie beslis ik niet zelf wie politiek asiel krijgt en wie niet. Daar bestaan regels en procedures voor, die moeten nageleefd worden. Dat klinkt misschien hard maar het kan echt niet anders.
Vorig jaar keerden zo’n 5.600 migranten vrijwillig terug omdat ze vaststellen dat het hier toch niet het beloofde land is.
Geloof me, menselijk leed laat mij niet onverschillig maar in deze job kan je niet beslissen op basis van emoties.’
Pag. 68

Commentaar geven is nietmeer mogelijk.