Metro, Nieuwe wet verzwaart straffen voor schijnrelaties

Wie betrapt wordt op schijn-samenwonen, zal binnenkort zwaarder worden bestraft. Een nieuwe wet, die er kwam op initiatief van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) en staatssecretaris van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld), verhoogt vanaf 3 oktober de straffen voor daders en beschermt de slachtoffers beter. ‘Schijnwettelijke samenwoning’ wordt in het Burgerlijk Wetboek opgenomen, waardoor ambtenaren van de burgerlijke stand en parketten nu een onderzoek kunnen voeren als ze twijfelen aan de bedoelingen van samenwonenden. Ook wordt de strafmaat opgevoerd, met boetes tot 500 euro en gevangenisstraffen tot vijf jaar. De nieuwe wet is een gevolg van de daling van het aantal schijnhuwelijken het afgelopen jaar. In plaats daarvan kwam het schijnsamenwonen.
Pag. 2

Commentaar geven is nietmeer mogelijk.