210.000 extra mensen aan de slag op vijf jaar tijd

Geplaatst op 03 oktober, 2019 om 07:19

Sinds de start van de regering Michel zijn in ons land meer dan 210.000 nieuwe jobs ingevuld. Het grootste deel daarvan bestaat uit 190.557 werknemers in de private sector. Dat zegt minister Maggie De Block (Open Vld) op basis van nieuwe cijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid.

De positieve economische conjunctuur en het beleid van de voorbije jaren blijft vruchten afwerpen. Dat is opmerkelijk ondanks de aangekondigde groeivertragingen, aangekondigde ontslagen en negatieve verwachtingen omwille van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid heeft de cijfers vrijgegeven voor het tweede kwartaal van 2019. In vergelijking met een jaar eerder zijn er 43.661 ingevulde banen bijgekomen. De lijn gaat al een tijdje naar omhoog.

“Dankzij de lastenverlaging creëren bedrijven meer jobs. Die jobs worden ingevuld en zorgen op hun beurt voor meer koopkracht en meer bijdragen aan de sociale zekerheid”, vertelt minister Maggie De Block (Open Vld). “Het gaat om kwalitatieve jobs. In hoofdzaak voltijdse functies en tewerkstelling van meer dan 2/3de”.

Vacatures blijven invullen

Voor werkgevers zijn de basisbijdragen voor de sociale zekerheid verlaagd van 32,4 naar 25 procent. “We zien al geruime tijd het effect van deze verlaging op het toenemende aantal jobs”, benadrukt minister De Block.

“Nog nooit waren er zoveel Belgen aan de slag als vandaag”, licht Maggie De Block toe. Voor het eerst zijn zeven op de tien van alle 20- tot 64-jarigen aan de slag. De werkzaamheidsgraad is gestegen tot 71%. “Dit is zeker geen slecht resultaat, maar het werk is nog niet af” zegt De Block.

In Nederland is 78% aan de slag en in Duitsland bedraagt de werkzaamheidsgraad 79,2%. “De hoge loonkosten zijn voor de Belgische bedrijven nog steeds een zorg, maar ze zijn niet langer hun grootste probleem. Geschikte werknemers vinden is dat wel”, benadrukt Maggie De Block.

Momenteel staat het aantal openstaande vacatures nog steeds erg hoog. Volgens de laatste cijfers zijn er 139.000 vacatures ons land. “Het is nu een kwestie van deze jobs ingevuld te krijgen”, besluit Maggie De Block.