300 kankerpatiënten mogen kinderwens blijven koesteren

Geplaatst op 03 april, 2018 om 00:00

Kanker en de behandeling tegen kanker kunnen iemands vruchtbaarheid ernstig aantasten. Daarom besliste minister van Volksgezondheid Maggie De Block om “oncofreezing” volledig terug te betalen voor kankerpatiënten. Zo kunnen zij na hun behandeling alsnog aan kinderen beginnen. In negen maanden tijd maakten 303 patiënten gebruik van deze regeling. Intussen laat minister De Block onderzoeken of ze de terugbetaling kan uitbreiden naar andere patiënten.

Maggie De Block: “Een kankerdiagnose is ongelofelijk zwaar om dragen. Als je daarbij ook je kinderwens in rook ziet opgaan, word je dubbel getroffen. Door oncofreezing terug te betalen, willen we die extra zorg wegnemen. Patiënten moeten zich 100% kunnen focussen op hun genezing. Als ze daarna hun kinderwens opnieuw willen opnemen, kan dat nog perfect.”

Oncofreezing gebeurt vooral bij jonge patiënten die voor een zware behandeling staan die hun vruchtbaarheid kan aantasten, zoals chemotherapie. Er wordt voorplantingsmateriaal bij hen afgenomen, ingevroren en bewaard om het op een later moment te kunnen gebruiken. Het kan gaan over eicellen, spermacellen, testikelweefsel of eierstokweefsel. Daardoor hoeven zij hun droom op kinderen niet definitief op te geven.

Het proces is evenwel erg duur: oncofreezing van sperma, testikelweefsel of eierstokweefsel kost €1.300, voor eicellen loopt de kostprijs op tot €3.400. Omdat dit hoge prijskaartje veel patiënten afschrikte, besliste minister De Block vorig jaar om oncofreezing volledig terug te betalen voor twee groepen patiënten: kankerpatiënten die voor een zware behandeling staan en vrouwen die hun eierstokken preventief laten wegnemen, bijvoorbeeld bij een hoog risico op borst- en/of eierstokkanker.

Min-zestienjarigen

 VrouwManTotaal
< 16 jaar161430
= / > 16 jaar78195273
Totaal94209303

In negen maanden, vanaf circa midden april 2017 tot midden januari 2018, lieten al zeker 303 patiënten voortplantingsmateriaal invriezen, zo blijkt uit cijfers van het Riziv: 209 mannen en 94 vrouwen. (Geëxtrapoleerd komt dit op 404 mensen per jaar.) 30 van deze 303 patiënten zijn jonger dan 16 jaar.                                                                                                                                                                

Nieuwe patiënten

Binnen het budget van vier miljoen euro per jaar dat minister De Block uittrekt voor de terugbetaling is er nog de nodige ruimte over. De betrokken centra zullen inzetten op het informeren van patiënten en zorgverleners, zodat zij makkelijker de weg vinden naar oncofreezing. Daarnaast wil de minister de terugbetaling uitbreiden naar andere patiëntengroepen. In eerste instantie naar vrouwen met een borderline eierstoktumor en naar patiënten die omwille van een zeldzame niet-oncologische bloedziekte een bloedstamceltransplantatie moeten ondergaan.

Erkende centra

Van de 18 centra voor “reproductieve geneeskunde” in ons land die oncofreezing aanbieden (zie lijst B-centra) zijn er 17 die de overeenkomst met het Riziv hebben ondertekend. Daar kunnen patiënten met andere woorden kosteloos voortplantingsmateriaal laten invriezen. In 8 van die 17 centra kunnen jongeren onder de 16 jaar terecht.