51.000 nieuwe jobs in een jaar tijd

Geplaatst op 02 oktober, 2018 om 07:09

In een jaar tijd zijn er in ons land ruim 50.977 jobs bijgekomen, waarvan 48.000 in de private sector. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid. “De bijkomende daling van de loonkost blijft voor extra jobs zorgen”, vertelt minister van Sociale Zaken Maggie De Block.

De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid heeft de cijfers vrijgegeven voor het tweede kwartaal van 2018. In vergelijking met een jaar eerder zijn er meer dan 50.977 banen bij gekomen, zo blijkt. De lijn gaat al een tijdje naar omhoog. Het aantal jobs zit op het hoogste punt sinds 10 jaar.

Loonkost gedaald naar 25%

In het kader van de tax shift verlaagt de regering onder meer de basisbijdragen voor de sociale zekerheid voor werkgevers in twee stappen. Vanaf dit jaar dalen de werkgeversbijdragen verder van 30 naar 25 procent. In 2016 daalde de bijdragen reeds al 32,4 naar 30 procent. “We zien een bevestiging van het effect van deze verlaging op de jobcreatie”, benadrukt minister De Block.

Effect tax shift op jobcreatie

Een studie van de KU Leuven deed deze maand heel wat stof opwaaien. De onderzoekers hebben de effecten van de tax shift berekend. In het scenario dat rekening houdt met alle effecten is de conclusie dat de tax shift tot 92.000 banen oplevert bovenop de gunstige economische conjunctuur. “92.000 jobs op een aangroei van 260.000 banen is een belangrijk aandeel.” reageert minister De Block.

Voor minister De Block (Open Vld) bewijzen de cijfers dat de tax shift zuurstof geeft aan de economie en nieuwe banen oplevert. Het grootste deel van de nieuwe jobs vinden we terug in de private sector, die groeit namelijk met 48.037 jobs. “We zien dat deze gunstige evolutie op de arbeidsmarkt zich blijft voortzetten”, besluit De Block.