66.000 werkgevers krijgen ademruimte door uitstel van sociale bijdragen

Geplaatst op 15 april, 2020 om 10:11

Heel wat ondernemingen lijden onder de maatregelen die het coronavirus bestrijden. Om deze moeilijke periode te overbruggen, kan de betaling aan de sociale zekerheid worden uitgesteld. Ongeveer 25% van de werkgevers doet dit, zo laat minister Maggie De Block weten op basis van cijfers van de Rijksdienst Sociale Zekerheid (RSZ).

De maatregel kwam er op initiatief van minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld). De sociale bijdragen worden in normale omstandigheden om de drie maanden betaald door de werkgevers. Voor de eerste helft van dit jaar kunnen de werkgeversbijdragen worden uitgesteld tot 15 december.

“De gezondheid van onze burgers komt nu op de eerste plaats. We hebben drastische maatregelen genomen om onze volksgezondheid te beschermen”, zegt minister Maggie De Block. “We nemen nu ook ongeziene maatregelen om de jobs, bedrijven en economie gezond te houden.”

Eén van deze maatregelen is specifiek gericht op de ondernemingen met medewerkers. De overheid wil een scenario van massaal jobverlies absoluut vermijden. “De bedrijven hebben nu een financiële buffer nodig om vaste kosten op te vangen.”

Voor een restaurant met vijf werknemers betekent dit een uitstel van ongeveer 18.000 euro. Door deze sociale bijdragen uit te stellen, blijft dit geld beschikbaar binnen de onderneming. Het gaat op dit moment om een totaal van 1,7 miljard euro aan ademruimte.

De ondernemingen die door de overheid verplicht zijn om te sluiten, krijgen automatisch een uitstel van betaling. Het gaat om ongeveer 62.000 werkgevers zoals restaurants, cafés, winkels en kappers.

Het uitstel van betaling wordt ook toegekend aan ondernemingen die volledig sluiten op eigen initiatief omwille van economische redenen of omwille van het niet kunnen naleven van de maatregelen. Daarnaast gaat het ook om ondernemingen die wel actief blijven, maar die hun omzet of loonmassa met minstens 65 % verminderd zien.

Ondernemingen die niet in één van deze drie groepen vallen en dringend nood hebben aan liquide middelen kunnen ook een beroep doen op een afbetalingsplan zonder bijkomende kosten. Ook zij kunnen hun aanvraag bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) indienen op www.rsz.be.