Aangepaste en menswaardige opvang geïnterneerden: tegen eind 2016 meer dan 500 plaatsen gerealiseerd

Geplaatst op 31 maart, 2016 om 00:00

“Van bij het begin van deze legislatuur hebben we werk gemaakt van menswaardige opvang en aangepaste residentiële zorg voor geïnterneerden buiten de gevangenis.” Dat zeggen Maggie De Block, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, en Koen Geens, minister van Justitie. “Sinds het begin van deze legislatuur hebben we in drie verschillende centra plaatsen geopend voor geïnterneerden. Deze voorzieningen vullen een ontbrekende schakel in het forensisch psychiatrisch circuit in en dragen bij tot de uitstroom van geïnterneerde personen uit onze gevangenissen, rekening houdend met het veiligheidsrisico voor de samenleving en de slachtoffers.”

Bierbeek

In september 2015 hebben minister De Block en minister Geens de nieuwe afdeling voor langdurige forensische opvang van geïnterneerden of “long stay” voorgesteld in het universitair psychiatrisch centrum (UPC) Sint-Kamillus in Bierbeek. Daar zullen vanaf eind van april 2016 dertig geïnterneerden zorg op maat krijgen in een beveiligde en gezonde omgeving, buiten de gevangenis. Het gaat over mensen die niet meer behandeld kunnen worden, die een groot risico op recidive hebben en een veiligheidsrisico voor de maatschappij en de slachtoffers vormen. Zij maken weinig of geen kans op resocialisatie. Het zijn patiënten die wel in groep kunnen leven en functioneren.

Doornik

In december 2015 hebben beide ministers in het regionaal psychiatrisch centrum Les Marronniers in Doornik de nieuwe afdeling ‘La Canopée’ voorgesteld. Daar kunnen sinds 1 januari 2016 geïnterneerden terecht voor wie resocialisatie wel mogelijk is. In het totaal is er plaats voor dertig mensen. In Les Marronniers is daarnaast een aparte “long stay”-afdeling georganiseerd voor geïnterneerden voor wie re-integratieprojecten mislukken. De dertig geïnterneerden die in aanmerking komen voor de “long stay”-afdeling, zullen samengebracht worden uit verschillende andere beveiligde afdelingen van het centrum in Doornik.

Zelzate

Op 17 februari van dit jaar hebben ministers De Block en Geens de opening van ‘Lumen’ aangekondigd, een nieuwe zorgeenheid voor twintig vrouwelijke geïnterneerden binnen het psychiatrisch centrum Sint-Jan-Baptist in Zelzate. Tegen midden mei 2016 kunnen de eerste vrouwelijke patiënten hier terecht. Daarnaast zijn er sinds begin van de legislatuur enkele kleinere projecten uitgebreid, goed voor een twintigtal extra plaatsen voor geïnterneerden. Samen met de tachtig plaatsen in Bierbeek, Doornik en Zelzate zijn er het voorbije anderhalf jaar dus circa honderd extra residentiële plaatsen voor geïnterneerden gecreëerd.

Forensische psychiatrische centra I

n januari 2016 bezochten minister De Block en minister Geens de werf van het forensisch psychiatrisch centrum van Antwerpen. Als de werken volgens plan blijven verlopen, is dit FPC klaar tegen eind dit jaar. Het zal plaats bieden aan 182 geïnterneerde patiënten met een hoog veiligheidsrisico, ook vrouwelijke geïnterneerden. Het FPC Antwerpen wordt het tweede FPC in ons land, naast het centrum van Gent. Het FPC in Gent is volledig operationeel sinds oktober 2015 en biedt plaats aan 264 mannelijke geïnterneerden met een hoog veiligheidsrisico. Met de opening van het FPC Antwerpen zullen door de huidige en de vorige regering samen meer dan vijfhonderd plaatsen buiten de gevangenis gecreëerd zijn voor geïnterneerden.