Academisch Artikel: Een Holistische Aanpak voor onze Planeet

Geplaatst op 18 maart, 2024 om 11:57

Een recente studie in het Canadian Journal of Public Health van Evelyne de Leeuw, Ilona Kickbusch en Simon R. Rüegg pleit voor een nieuw perspectief op het One Health-concept. De auteurs bepleiten een alomvattende benadering van gezondheidspromotie en betogen voor de inclusie van mensen, dieren, ecosystemen onder de paraplu van One Health. Dit verrijkte perspectief streeft naar veerkracht en harmonie over de wereld, met name in de nasleep van de COVID-19-pandemie die de onderlinge verbondenheid van gezondheidsdeterminanten over soorten en omgevingen heen heeft vergroot.

 

De auteurs roepen op tot een paradigmaverschuiving in One Health, van een ziektegericht model naar een model dat welzijn, inclusiviteit en ecologische integriteit waardeert. Ze benadrukken het belang van het overstijgen van traditionele biomedische benaderingen om een breder begrip van gezondheid te omarmen dat de intrinsieke waarde van alle levensvormen en hun onderlinge afhankelijkheid erkent.

 

Deze visionaire benadering streeft ernaar One Health opnieuw te kaderen als een platform voor interdisciplinaire samenwerking, gericht op het verbeteren van beleid, onderzoek en praktijk in verschillende sectoren. Door een holistischer begrip van gezondheid te bevorderen, benadrukt de studie de noodzaak van een wereldwijde toewijding aan een duurzame en rechtvaardige toekomst voor alle bewoners van onze planeet.

 

Lees hieronder hun volledige artikel.

872_Ruegg_approved