Afspraak 1: We verhogen de overlevingskansen van kankerpatiënten.

Dankzij de steeds betere zorg kunnen veel kankerpatiënten vandaag nog jaren kwaliteitsvol leven. Zorg kent natuurlijk haar limieten, maar die zijn zeker nog niet bereikt. Door te investeren in de nieuwste behandelingen en door de expertise van onze ziekenhuizen te verhogen, redden we levens.

Heel wat kankerpatiënten mogen sinds kort dromen van extra, kwaliteitsvolle levensjaren of zelfs van volledige genezing. Die revolutionaire vooruitgang is te danken aan immunotherapie. Deze nieuwste therapie is doeltreffender dan de klassieke behandelingen zoals chemo- of radiotherapie. Ze werkt bovendien veel preciezer – ze treft enkel de tumor en beschadigt geen gezond weefsel – waardoor patiënten minder last hebben van bijwerkingen zoals haaruitval of misselijkheid.

Als je zo’n sprong vooruit kunt maken voor kankerpatiënten en hun omgeving, moet je als overheid soms creatief zijn. En dat is exact wat we hebben gedaan. Als we gewoon de procedure hadden gevolgd, konden we immunotherapie terugbetalen vanaf 1 januari 2018. Wij hebben er daarentegen voor gezorgd dat dit één jaar vroeger kon, vanaf 1 januari 2017. Zo hebben we letterlijk levens gered.

Levens redden doen we ook door de zorg voor zeldzame kankers verder te bundelen. Hoe meer ervaring een ziekenhuis heeft met een complexe kankerbehandeling, hoe beter de overlevingskansen voor de patiënt. We verplichten ziekenhuizen daarom om samen te werken en zich te specialiseren in bepaalde behandelingen, zodat de patiënt altijd kan rekenen op zorg van de beste kwaliteit.

Hetzelfde doen we voor andere aandoeningen zoals hersenberoertes en hart- en vaatziekten: de nieuwste behandelingen zo snel mogelijk tot bij de patiënt brengen en de expertise verhogen waar nodig.

Wat doen we concreet?

We brengen de nieuwste therapieën zoals immunotherapie zo snel mogelijk tot bij de patiënt.
We bouwen heuse expertisecentra voor complexe kankers uit waar patiënten op de best mogelijke zorg kunnen rekenen.
We brengen patiënten meteen naar het meest geschikte ziekenhuis voor hun aandoening.

Download het volledige plan:

Lees ook het volledige programma van Open Vld: https://www2.openvld.be/standpunten/