Afspraak 11: Door de gezonde keuze de eenvoudigste te maken, zetten we op een slimme manier in op preventie.

Heel wat factoren die onze gezondheid bepalen hebben we zelf niet in de hand. Maar één ervan zeker en vast wel: ons gedrag. Door onze dagelijkse gewoonten aan te passen, kunnen we heel wat problemen vermijden. Wij helpen mensen de juiste keuzes te maken door de gezonde keuze de eenvoudigste te maken.

Veel gezondheidsklachten zijn het gevolg van jarenlange slechte gewoontes. Bij roken en alcoholmisbruik is het verband inmiddels voor iedereen duidelijk. Maar voor een aantal andere gewoonten leggen we de link met gezondheidsklachten veel minder snel. Denk bijvoorbeeld aan ons voedingspatroon, de hoeveelheid beweging, mondhygiëne, onze zithouding… Nochtans zijn slechte routines op al die vlakken evengoed kwalijk voor onze gezondheid.

De voorbije jaren hebben we al verschillende stappen gezet om de gezonde keuze de evidente te maken. Zo hebben we via een overeenkomst met de voedingssector het aantal calorieën in verschillende voedingsproducten laten dalen. Met de Nutri-Score hebben we dan weer een voedingslabel ingevoerd dat in één oogopslag aangeeft hoe gezond een bepaald product is binnen zijn categorie.

Op die manier maken we het de consument makkelijker om de gezonde keuze te maken. Tezelfdertijd zetten we de producent aan om de kwaliteit van zijn voedingsmiddelen te verbeteren. De komende jaren gaan we verder op dit elan.

“Preventie van ziekte, vooral door in te grijpen in de fysieke en sociale omgeving van mensen, is de meest kosteneffectieve investering in gezondheid en heeft bovendien het potentieel om iedere burger te bereiken.”

Lieven Annemans, hoogleraar gezondheidseconomie, UGent

Wat doen we concreet?

We geven rugoefeningen, tanden poetsen en technieken om met stress om te gaan een plaats in de klas.
We breiden het coachingsaanbod uit met programma’s rond voeding, stress en slaap en rond zelfzorg bij aandoeningen zoals diabetes.
We zetten in een op een verdere verbetering van de kwaliteit van onze voedingsproducten.
Apps die preventie ondersteunen, geven we een stempel van de overheid.

Download het volledige plan:

Lees ook het volledige programma van Open Vld: https://www2.openvld.be/standpunten/