Afspraak 2: Met mentale problemen kan je zonder financiële kopzorgen bij de psycholoog terecht.

Met psychische problemen mag je vooral niet blijven zitten. Maar laat dát helaas net zijn wat we nog te vaak doen. Problemen dreigen daardoor te verergeren, waardoor het veel moeilijker wordt om ze op te lossen. Wij breiden de terugbetaling van een bezoek aan de psycholoog uit, zodat iedereen die daar nood aan heeft professionele hulp kan inschakelen.

Wie fysieke klachten heeft, zoekt doorgaans snel professionele hulp. Als het over psychische problemen gaat, blijkt dat plots veel minder vanzelfsprekend. Terwijl één op de vier mensen in de loop van zijn of haar leven te maken krijgt met ernstige psychische problemen, is een bezoek aan de psycholoog voor velen nog altijd taboe. Heel wat problemen verergeren daardoor en dat is doodjammer. Helaas soms letterlijk; elke dag stappen vijf Belgen uit het leven. Daarmee kent ons land het hoogste zelfdodingscijfer van West-Europa.

En dat is niet alles. Meer dan 100.000 Belgen zitten al meer dan een jaar thuis van hun werk omwille van psychische problemen. We zijn “kampioen” in het slikken van slaap- en kalmeermiddelen. Wie in een psychiatrische instelling belandt, leeft gemiddeld 15 jaar minder dan de levensverwachting. Het zijn slechts enkele feiten om aan te tonen waarom we van geestelijke gezondheidszorg een prioriteit maken.

Wat doen we concreet?

Sinds kort betalen we een bezoek aan de psycholoog terug voor 120.000 volwassen. Dat is een gigantische stap vooruit, maar dit is voor ons slechts het begin. We breiden de terugbetaling stelselmatig uit tot iedereen, van jong tot oud, professionele hulp kan inschakelen zonder zich zorgen te moeten maken over de kostprijs.

Via een vorming Eerste Hulp Bij Psychische Problemen verhogen we de kennis van iedereen over geestelijke gezondheid zodat mensen psychische problemen sneller leren detecteren.

Download het volledige plan:

Lees ook het volledige programma van Open Vld: https://www2.openvld.be/standpunten/