Afspraak 5: Aan het eind van je carrière kan je makkelijker voor een lichter werkritme of voor ander werk kiezen.

We leven vandaag met zijn allen steeds langer. Ook het aantal gezonde levensjaren neemt toe. Het is dus logisch dat we ook langer aan de slag blijven op de arbeidsmarkt. Maar dat betekent níet dat iedereen op 55 jaar nog even hard of op dezelfde manier kan en wil werken als op zijn 35ste. Wij zorgen dat je vanaf je 55ste makkelijker kan kiezen voor een lichter werkregime of voor aangepast werk. Zo wordt langer werken beter doenbaar voor iedereen.

Oudere werknemers worden nog te vaak aan de kant geschoven. Geregeld hoor je verhalen dat ze het moeilijk hebben om hun werk te behouden of om nieuw werk te vinden. Dat is jammer, want veel werknemers halen ook aan het einde van hun loopbaan heel wat plezier en voldoening uit hun job. Bovendien kunnen ze hun jarenlange ervaring delen met jongere collega’s, scholieren of studenten.

We zorgen dat oudere werknemers langer aan de slag kunnen blijven door de zachte landingsbanen te versterken. Dankzij dat systeem kunnen ze bijvoorbeeld overschakelen naar een lichtere functie of naar een vier vijfde of een halftijdse job.

Een lichter regime of deeltijds werk bij de huidige werkgever is niet altijd mogelijk. Het is belangrijk dat mensen ook makkelijker een nieuwe, minder veeleisende job kunnen vinden. Vandaag zijn er nog altijd bedrijven die werknemers vanaf een bepaalde leeftijd aan de kant schuiven. Ze betalen de werknemer een bedrijfstoeslag bovenop de werkloosheidsuitkering en klaar is kees. Op die manier worden heel veel mensen definitief “afgeschreven” voor de arbeidsmarkt. Wij koppelen de bedrijfstoeslag aan werk in plaats van een werkloosheidsuitkering. Als oudere werknemer kan je zo na een ontslag een andere, minder veeleisende job aannemen en krijg je bovenop je nieuwe loon een toeslag van je vorige werkgever.

Een belangrijke reden waarom heel wat oudere werknemers aan de deur worden gezet, is hun hoge loonkost. We hervormen de anciënniteitsregels zodat de nadruk meer op prestaties en minder op leeftijd komt te liggen. Op die manier verlagen we ook de druk op oudere werknemers.

Dankzij deze maatregelen kunnen werknemers hun job mee laten evolueren met hun leeftijd.

Wat doen we concreet?

We maken langer werken beter doenbaar in tal van sectoren.
We zorgen dat meer werknemers in een zachte landingsbaan kunnen stappen.
We vormen “werkloosheid met bedrijfstoeslag” om tot “werken met bedrijfstoeslag”.
We hervormen de anciënniteitsregels.

Download het volledige plan:

Lees ook het volledige programma van Open Vld: https://www2.openvld.be/standpunten/