Afspraak 9: We maken voor ieder ziekenhuis de kwaliteit van elke behandeling openbaar.

Sommige ziekenhuizen hebben de naam heel goed te zijn in de behandeling van een aandoening. Andere zouden het heel wat minder doen. Maar klopt dat ook? Als burger heb je recht op die informatie, maar je vindt ze moeilijk of niet terug en ernaar vragen blijft taboe. Wij maken voor elk ziekenhuis de kwaliteit van iedere behandeling bekend.

In Gent hebben ze een topchirurg voor dit probleem. In Luik een topspecialist voor die aandoening. In Brussel zijn ze de daar zeer sterk in. Allemaal goed en wel, maar waar moet jij zijn met jouw probleem?  Over de kwaliteit van zorg die artsen, verpleegkundigen of ziekenhuizen leveren zit vandaag een schat aan gegevens bij ziekenfondsen, ziekenhuizen en de overheid. Maar erg toegankelijk voor de burger is dat niet.

Door die data slim te bundelen en openbaar te maken, willen wij burgers toegang geven tot de informatie waar ze recht op hebben. Gegevens publiceren over de kwaliteit van zorg mag ook niet langer vrijblijvend gebeuren: alle ziekenhuizen moeten dit doen voor iedere behandeling. Het delen van gegevens is bovendien een belangrijke hefboom om de kwaliteit van onze zorg nóg te verbeteren – het voorbeeld van Zweden toont dat dit effectief werkt. We doen er dus met zijn allen voordeel mee.

Wat doen we concreet?

We maken één toegankelijk platform waarop iedereen kan zien hoe goed de zorg is die ziekenhuizen, artsen, verpleegkundigen… leveren. Het gaat dan om de kwaliteit van de behandeling en de resultaten na verloop van tijd, maar ook om de omgang met patiënten. Op die manier kan iedereen die werkt aan onze gezondheid zien waar het nog beter kan.

Download het volledige plan:

Lees ook het volledige programma van Open Vld: https://www2.openvld.be/standpunten/