Al 1,6 miljoen verstrekkingen door de huisarts sneller terugbetaald aan de patiënt dankzij digitalisering

Geplaatst op 29 juni, 2018 om 00:00

3.500 huisartsen maakten deze maand gebruik van eAttest, de softwaretoepassing om getuigschriften digitaal naar het ziekenfonds van de patiënt te versturen. Sinds de lancering begin dit jaar zijn al meer dan 1,6 miljoen getuigschriften op die manier en verwerkt. Dat blijkt uit cijfers van het Nationaal Intermutualistisch College.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block is tevreden met de cijfers. “Na een aarzelend begin zit het gebruik van eAttest duidelijk in de lift. Dat is uitstekend nieuws voor onze patiënten, die dankzij de digitale verwerking niet langer papieren hoeven rond te brengen en bovendien hun geld sneller terugkrijgen. Ook voor de huisartsen betekent eAttest een serieuze stap vooruit: zij zien hun administratieve last verminderen en kunnen dus meer tijd besteden aan de zorg voor hun patiënten.”

Via eAttest kunnen huisartsen de getuigschriften voor verstrekte hulp onmiddellijk digitaal naar het ziekenfonds van een patiënt doorsturen, waar de terugbetaling meteen geregeld kan worden. Patiënten hoeven dus niet langer “kleefbriefjes” op hun getuigschrift te plakken om dit vervolgens langs te brengen bij hun ziekenfonds. Van hun huisarts krijgen ze wel nog een bewijsstuk mee met daarop het aangerekende bedrag en een uniek referentienummer waarmee ze de verwerking van de terugbetaling kunnen opvolgen.

Administratieve vereenvoudiging

De digitalisering van dit proces draagt bij tot de administratieve vereenvoudiging binnen de gezondheidszorg, een belangrijke doelstelling uit het Actieplan eGezondheid 2015-2018 dat minister De Block en haar acht regionale collega-ministers lanceerden op 14 oktober 2015.

Het gebruik van eAttest is momenteel niet verplicht. “Om van al deze voordelen te kunnen genieten, doen patiënten er goed aan om hun huisarts ernaar te vragen. Wie meer wil weten, kan ook informatie terugvinden op de website van het Riziv en die van hun ziekenfonds”, aldus het Nationaal Intermutualistisch College. “De ziekenfondsen ontvangen momenteel veel positieve signalen van artsen en hun leden over dit nieuwe elektronische circuit.”

 

Enkele cijfers op een rij

  • In juni hebben 3.502 huisartsen eAttest gebruikt.
  • Sinds de lancering zijn al 1.629.560 getuigschriften digitaal verstuurd en verwerkt door het ziekenfonds.
  • Van die getuigschriften verwerkten de christelijke mutualiteiten er 785.106, de neutrale ziekenfondsen 75.902, de socialistische mutualiteiten 386.381, de liberale mutualiteiten 82.109, de onafhankelijke ziekenfondsen 273.223, de Hulpkas voor ziekte- en invaliditeitsverzekering 6.785 en de Kas der geneeskundige verzorging van HR Rail 20.054.