Al meer dan 22.000 nieuwe jobs gecreëerd via “nulbijdrage”

Geplaatst op 21 november, 2017 om 00:00

De maatregel “nulbijdrage” of eerste aanwerving zonder werkgeversbijdragen is een succesverhaal: van 1 januari 2016 tot eind maart 2017 hebben al 22.188 ondernemingen voor het eerst job gecreëerd en een werknemer aangeworven.
Het gaat vooral om jobs in de handel (+- 20%), in de bouw (+- 15%) en in de horeca (+-15%).
De maatregel is een initiatief van Maggie De Block, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid en van Denis Ducarme, minister van Middenstand, Zelfstandigen en KMO’s.

Een onderneming die voor het eerst een job creëert, hoeft voor die job nooit werkgeversbijdragen te betalen.
Maggie De Block, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid is tevreden: “Dit zijn extra jobs, jobs, jobs. En we winnen op alle vlakken. Zelfstandigen die de stap gezet hebben, kunnen nu rekenen op een medewerk(st)er waardoor die zelfstandige een beetje meer tijd voor zichzelf krijgt. Tegelijkertijd versterken ze de competitiviteit van hun bedrijf. Maar vooral: er zijn een paar tienduizend nieuwe jobs gecreëerd. Dat betekent dat mensen meer koopkracht krijgen en onze economie meer slagkracht. Het is ook goed nieuws voor de sociale zekerheid want mensen met een job hoeven niet te leven van een uitkering.”
Minister Ducarme: “De maatregel “nulbijdrage” moedigt ondernemers aan een werknemer in dienst te nemen. Ik bedankt deze KMO’s / nieuwe werkgevers en feliciteer hen met hun bijdrage aan de jobcreatie en met hun ondernemerszin die de motor vormt van onze economie.”

De nulbijdrage is in voege van 1 januari 2016 tot en met 31 december 2020. Ze maakt deel uit van het pakket maatregelen van de taxshift die de regering ontwikkelde om meer werkgelegenheid te creëren.
In 2016 zijn in heel België 18.306 eerste nieuwe jobs gestart door zelfstandigen waarvan 3.127 in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, 9.332 in Vlaanderen en 5.847 in het Waals Gewest.
In het eerste trimester van 2017 zijn in heel België opnieuw 3.882 jobs met de maatregel ingegaan. Totaal: 22.188 eerste jobs extra.