Al meer dan 28.000 nieuwe jobs gecreëerd via “nulbijdrage”

Geplaatst op 27 april, 2018 om 00:00

De maatregel van de ‘nulbijdrage’ of eerste aanwerving zonder werkgeversbijdragen is een succesverhaal. “28.266 ondernemingen namen zo een eerste werknemer in dienst tussen van 1 januari 2016 tot eind september 2017” zegt Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).

De maatregel is een initiatief van Maggie De Block, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid en van Denis Ducarme, minister van Middenstand, Zelfstandigen en KMO’s. De nulbijdrage is in voege sinds 1 januari 2016 tot en loopt tot 31 december 2020. Dit maakt deel uit van het pakket maatregelen van de taxshift die de regering ontwikkelde om werkgelegenheid te creëren.

Het gaat vooral om bijkomende jobs in de handel, de bouw en de horeca. Van deze 28.226 nieuwe jobs ontstaat er 14.739 in Vlaanderen, 8.877 in het Waals Gewest en 4.650 in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Jobs, jobs, jobs

Een onderneming die voor het eerst een job creëert, hoeft voor die job nooit werkgeversbijdragen te betalen.

Minister De Block is tevreden: “Dit zijn extra jobs, jobs, jobs. De zelfstandigen die de stap gezet hebben, kunnen nu rekenen op een medewerk(st)er waardoor die zelfstandige een beetje meer tijd krijgt voor zichzelf. Tegelijkertijd versterken ze de competitiviteit van hun bedrijf. Maar vooral: er zijn een paar tienduizend nieuwe jobs gecreëerd. Dat betekent dat mensen meer koopkracht krijgen en onze economie meer slagkracht. Het is ook goed nieuws voor de sociale zekerheid want hoe meer mensen met een job, hoe meer bijdragen aan sociale zekerheid.”

Minister Ducarme: “De continue stijging van het aantal werkgevers dat een beroep doet op de maatregel ‘eerste aanwervingen’ is positief voor de werkgelegenheid in ons land! Dankzij deze maatregel kunnen werkgevers een eerste loontrekkende aanwerven in het kader van hun activiteiten, wat bijdraagt tot de groei van hun KMO. Dit is het bewijs dat de maatregelen van de regering-Michel ten voordele van werkgelegenheid hun vruchten blijven werpen!”