Als zelfstandige werken na je 65ste? Binnenkort heb je ook recht op een ziekte-uitkering

Geplaatst op 30 november, 2018 om 15:15

Er zijn momenteel 2500 zelfstandigen die langer dan hun 65ste willen blijven werken. Ze worden soms met een tegenslag geconfronteerd, bijvoorbeeld ziekte. Door hen ook recht op een ziekte-uitkering toe te kennen, wil minister De Block die zelfstandigen een betere bescherming bieden.

Er zijn op dit moment 2500 zelfstandigen actief na hun 65ste zonder een beroep te doen op hun pensioen.

Vandaag is het nog dat een zelfstandige geen aanspraak kan maken op een ziekte-uitkering eens de pensioenleeftijd is bereikt. “Daar komt nu verandering in door zelfstandigen een betere bescherming te bieden”, vertelt minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld).

“In de praktijk gaan deze 65-plussers in geval van tegenslag noodgedwongen op pensioen. Ze doen dit om niet zonder inkomen te vallen”, licht minister De Block toe. “En dat terwijl veel ondernemers zin hebben om op hun tempo actief te blijven.”

6 maanden

De ministers De Block, Ducarme en Bacquelaine lossen dit probleem nu op. Zelfstandigen kunnen binnenkort, net zoals werknemers, rekenen op een ziekte-uitkering van 6 maanden. “Bovendien blijven ze in deze periode hun pensioen verder opbouwen. Natuurlijk ook wanneer ze nadien weer aan de slag gaan”, aldus De Block.

De gewone regels met betrekking tot de carenztijd blijven gelden. Deze wachtperiode is vanaf dit jaar gehalveerd van 1 maand tot 2 weken. “Ik heb nog de tijd geweten dat het drie maanden was. Het is belangrijk dat wie tegenslag heeft, voldoende de tijd krijgt om te genezen”, besluit De Block.

De maatregel moet op 1 januari ingaan voor de zelfstandigen. Ook voor werknemers geldt binnenkort een gelijkaardig systeem.