Apotheker van wacht binnenkort goedkoper

Geplaatst op 26 februari, 2019 om 10:47

Wie ’s avonds of op zondag met een geneesmiddelenvoorschrift naar de apotheker gaat, zal binnenkort geen toeslag meer betalen. Een patiënt betaalt daarvoor vandaag soms nog een toelage van ongeveer 5 euro. In de plaats komt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) over de brug met een permanentievergoeding voor apothekers van wacht.

Het gaat om een belangrijke dienstverlening voor patiënten in noodgevallen. “Denk aan mensen die ’s avonds na het werk dringend naar de huisarts moet voor een consultatie”, vertelt minister van Volksgezondheid Maggie De Block. “Als ze nadien met een voorschrift naar de apotheker van wacht gaan, zullen ze geen toelage meer betalen voor hun medicijnen.”

Win-win voor apothekers en patiënten

In ruil zullen apothekers een beschikbaarheidshonorarium van de overheid ontvangen voor hun wachtbeurten (van 22 uur ’s avonds tot 8 uur ’s morgens). In het huidige systeem bestaat er een wachtvergoeding per verkocht geneesmiddel. “Het kan voorvallen dat apothekers van wacht gedurende een hele nacht niemand over de vloer krijgen en dus ook geen vergoeding ontvangen. Daar komt binnenkort een einde aan”, vertelt De Block.

Voor 2019 is in een budget van ongeveer 8 miljoen euro voorzien voor de wachtdiensten van de apothekers.

Meerjarenkader

De invoer van een permanentievergoeding maakt deel uit van het Meerjarenkader dat minister De Block in 2017 afsloot met de officina-apothekers.