Apotheker van wacht binnenkort goedkoper

Geplaatst op 26 februari, 2019 om 10:47

Wie ’s avonds of in het weekend met een geneesmiddelenvoorschrift naar de apotheker gaat, zal binnenkort geen toeslag meer betalen. Een patiënt betaalt daarvoor vandaag soms nog een toelage van ongeveer 5 euro. In de plaats komt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) over de brug met een permanentievergoeding voor apothekers van wacht.

Het gaat om een belangrijke dienstverlening voor patiënten in noodgevallen. “Denk aan wie ’s avonds na het werk dringend naar de huisarts moet voor een consultatie”, vertelt minister van Volksgezondheid Maggie De Block. “Nadien zullen ze naar de apotheker van wacht kunnen voor hun geneesmiddelen zonder een extra toelage te betalen.”

Win-win voor apothekers en patiënten

Apothekers zullen tijdens een wachtbeurt geen toelage meer aanrekenen aan patiënten voor geneesmiddelen op voorschrift. “Behalve als het overduidelijk gaat over een niet-dringend geval”, benadrukt Kamerlid en mede-indiener van het wetsvoorstel Dirk Janssens (Open Vld). “Daarvoor is het aangeraden om tijdens de normale openingsuren langs te gaan.”

Voor wachtbeurten tijdens de nacht (van 22 uur ’s avonds tot 8 uur ’s morgens) zullen apothekers een permanentievergoeding ontvangen van de overheid voor deze dienstverlening. In het huidige systeem bestaat er een wachtvergoeding per verkocht geneesmiddel. “Het kan voorvallen dat apothekers van wacht gedurende een hele nacht niemand over de vloer krijgen en dan geen vergoeding ontvangen. Daar komt binnenkort een einde aan”, vertelt De Block.

Voor 2019 is in een budget van ongeveer 8 miljoen euro voorzien voor de wachtdiensten van de apothekers.

Meerjarenkader

De invoer van een permanentievergoeding maakt deel uit van het Meerjarenkader dat minister De Block in 2017 afsloot met de officina-apothekers.