App Artist@Work in ontwikkeling

Geplaatst op 13 december, 2018 om 10:20

Ons land kent ongeveer 38.000 kunstenaars. Voor hen laat minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) een digitale toepassing ontwikkelen. Kunstenaars kunnen er relevante informatie vinden over hun statuut en digitaal hun erkenning als kunstenaars aanvragen. Daarnaast kunnen kunstenaars die beperkte prestaties leveren deze opdrachten digitaal bijhouden.

De aanvragen gebeuren vandaag nog op papier. In de toekomst zal dit digitaal kunnen. De kunstenaar zal online de status van zijn aanvraag kunnen opvolgen. Ook zullen de kunstenaars die beperkte artistieke prestaties leveren via de nieuwe digitale toepassing hun prestaties kunnen bijhouden. De toepassing is vergelijkbaar met de app student@work voor studentenjobs.

“Deze digitale toepassing betekent een serieuze administratieve vereenvoudiging voor de kunstenaars”, vertelt minister Maggie De Block. “Dankzij een app vermindert de administratieve rompslomp voor de registratie van prestaties, het verkrijgen van een kunstenaarskaart, een kunstenaarsvisum of een zelfstandigenverklaring.”

Velen dromen er van om zich voltijds te kunnen toeleggen op het maken van kunst. “Sommigen artiesten kunnen deze droom nastreven als zelfstandige. Voor anderen betekenen occasionele opdrachten een onregelmatige stroom aan inkomsten”, lichten Maggie De Block en Sven Gatz toe.

“Deze kunstenaars kunnen dankzij dit bijzonder statuut rekenen op een minimale sociale bescherming, ook tijdens onzekere periodes met minder opdrachten”, zegt minister Maggie De Block. Hiervoor moeten ze een kunstenaarsvisum aanvragen, afgeleverd door de Kunstenaarscommissie. Bijna 1.000 kunstenaars beschikken vandaag over zo’n kunstenaarsvisum.

“Zo kunnen kunstenaars zich toeleggen op hun voornaamste taak: creatief zijn en kunstwerken maken”, vertelt minister van Cultuur Sven Gatz. (Open Vld). “Mijn collega Maggie zet zo opnieuw een stap vooruit in de verbetering van het statuut van de kunstenaars.” In 2016 zorgde Maggie De Block er reeds voor dat de Kunstenaarscommissie opnieuw werkzaam kon worden en de achterstand in de aanvragen van kunstenaarsvisa en kunstenaarskaarten kon worden weggewerkt.

Er zijn ook kunstenaars die voor hun prestaties slechts een kleine vergoeding ontvangen. Bedragen tot 126,71 euro per dag moeten niet worden aangegeven omdat ze beschouwd worden als een onkostenvergoeding. Dit geldt voor een maximum van 30 dagen per jaar. Om van deze regeling gebruik te kunnen maken, moet de kunstenaar beschikken over een kunstenaarskaart waarop hij deze kleine vergoedingen moet bijhouden. Deze kaart wordt ook aangevraagd bij en afgeleverd door de Commissie Kunstenaars. Zo’n 37.563 kunstenaars hebben een kunstenaarskaart.

Een artiest die daarentegen als zelfstandige wenst te werken, kan zijn of haar zelfstandigenstatuut door de Commissie Kunstenaars laten vaststellen door middel van een zelfstandigenverklaring. Zo’n 73 kunstenaars deden dit.

De kunstenaars zijn voornamelijk actief in de volgende sectoren:

  • 50% in de muziek
  • 27% in theater en spektakel
  • 11% in beeldende kunsten
  • 10% in audio visuele kunsten
  • 2% in literatuur