België, Nederland en Ierland gaan samen onderhandelen over terugbetaling van medicijn tegen zeldzame spierziekte

Geplaatst op 19 mei, 2020 om 17:45

Zolgensma®, een medicijn tegen de zeldzame spierziekte 5q-SMA, wordt toegelaten op de Europese markt. Dat heeft EMA, het Europees Geneesmiddelenagentschap, vandaag beslist. Om sterker te staan in de onderhandelingen met de producent, bundelt ons land de krachten met Nederland en Ierland.

Maggie De Block, minister van Volksgezondheid: “We willen het medicijn graag zo snel mogelijk ter beschikking stellen van de Belgische patiënten. Door samen met Nederland en Ierland te onderhandelen, willen we de prijs voor de behandeling drukken.”

België, Nederland en Ierland starten nu gezamenlijk een “health technology assessment” van de behandeling. Daarbij evalueren experts de therapeutische waarde van de nieuwe behandeling. De volgende stap is de gezamenlijke onderhandeling over de prijs van het geneesmiddel, op basis van de inschatting van de experts.

BeNeLuxA

De samenwerking van België met andere landen is uniek. Normaal gezien onderhandelen landen individueel met de producent van een geneesmiddel. Dat maakt het moeilijk om een goede prijzen af te dwingen, zeker voor de vaak erg dure weesgeneesmiddelen. Om dat patroon te doorbreken, lanceerde minister De Block in 2015 een samenwerkingsinitiatief. Dat groeide intussen uit tot BeNeLuxA, een samenwerking tussen België, Nederland, Luxemburg, Oostenrijk en Ierland.

Voorwaardelijke toelating

Het medicijn Zolgensma® raakte bekend door het verhaal van baby Pia. Het zou inwerken op de oorzaken van 5q-SMA en dus een structurele oplossing kunnen bieden voor veel mensen. De eerste resultaten van de behandeling zijn alvast veelbelovend, maar over de langetermijnwerking is nog weinig geweten. Daarom krijgt de producent nu een voorwaardelijke marktautorisatie van EMA: het geneesmiddel wordt tijdelijk toegelaten op de Europese markt en in tussentijd moet de producent bijkomende gegevens over de langetermijnwerking aanleveren.

Tweede medicijn

Sinds 1 september 2018 wordt er al een medicijn tegen 5q-SMA terugbetaald in ons land, dat inwerkt op de symptomen. Ook daarover onderhandelde België samen met andere landen van BeNeLuxA.

Meer weten over de voorgeschiedenis van het nieuwe medicijn tegen 5q-SMA? Lees dan dit bericht op onze website.