België slaat handen in elkaar met 8 andere landen om geneesmiddelen betaalbaar te houden

Geplaatst op 29 oktober, 2019 om 10:07

Maggie De Block (Open Vld), minister van Volksgezondheid, heeft vandaag samen met acht Europese collega’s het startschot gegeven voor het International Horizon Scanning Initiative (IHSI). De negen landen bundelen de krachten om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de komst van nieuwe en vaak erg dure geneesmiddelen.

Maggie De Block : “We gaan met negen landen samen de geneesmiddelenhorizon afspeuren zodat we exact weten welke nieuwe behandelingen op ons afkomen. Op die manier kunnen we vanuit het beleid veel beter anticiperen en ook betere prijzen onderhandelen voor de sociale zekerheid. De beste behandeling voor de patiënt, op de best mogelijke termijn en tegen de best mogelijke prijs voor de patiënt: dat is ons streefdoel.”

Negen landen

IHSI gaat van start met negen landen: naast België ook Nederland, Luxemburg, Ierland, Portugal, Zweden, Denemarken, Zwitserland en Noorwegen. Heel wat andere landen toonden ook al interesse om zich aan te sluiten bij het initiatief.

De deelnemende landen zullen via een centrale databank alle mogelijke informatie over nieuwe geneesmiddelen en geneesmiddelen in ontwikkeling met elkaar delen. Op basis van die gegevens kunnen beleidsmakers veel beter toekomstige uitdagingen identificeren, prioriteiten bepalen en inspelen op opportuniteiten. De betrokken overheden kunnen ook de handen in elkaar slaan om gezamenlijk over de prijs van een geneesmiddel te onderhandelen en zo de prijs te drukken.

BeNeLuxA

Het International Horizon Scanning Initiative (IHSI) vloeit voort uit de samenwerking die België en Nederland in 2017 zijn gestart. Intussen is dat initiatief uitgegroeid tot BeNeLuxA, met naast België en Nederland ook Luxemburg, Oostenrijk en Ierland als leden.