België vangt Roemeense brandwondenpatiënten op

Geplaatst op 06 november, 2015 om 00:00

België vangt de komende dagen acht zwaar verbrande Roemenen op in het brandwondencentrum van het Militair Ziekenhuis in Neder-Over-Heembeek. Daarna zullen mogelijks nog eens negen andere brandwondenpatiënten behandeld worden in de vijf andere brandwondencentra van ons land.

Het gaat om slachtoffers van de brand in een nachtclub in de Roemeense hoofdstad Boekarest.

Op vrijdag 30 oktober zijn bij een brand in de nachtclub Collectiv in Boekarest 32 mensen omgekomen en 90 zwaar verbrand geraakt. De Roemeense autoriteiten hebben aan meerdere Europese landen hulp gevraagd om de 90 brandwondenpatiënten op te vangen. Roemenië beschikt over onvoldoende bedden in de eigen brandwondencentra. Nederland zal twaalf patiënten opvangen en Duitsland twintig.

Een specialistenteam van het Belgische departement Defensie is meteen naar Boekarest gereisd waar zij, begeleid door de diensten van de Belgische ambassade, de Belgische steun aan Roemenië coördineren.

Expertise en samenwerking

In ons land zullen acht Roemeense patiënten, waaronder drie die intensieve zorgen nodig hebben, behandeld worden in het brandwondencentrum van het Militair Ziekenhuis in Neder-Over-Heembeek. Maggie De Block, minister van Volksgezondheid: “Samenwerking in geval van dergelijke grote rampen op Belgisch maar zeker ook op internationaal vlak, is van het grootste belang om de patiënten zo snel mogelijk de beste zorgen te geven.”

Steven Vandeput, minister van defensie vervolgt: “Binnen Defensie hebben wij de expertise en ervaring om dergelijke patiënten op korte termijn op te vangen. Ik ben dan ook blij dat we ons steentje kunnen bijdragen.”

Momenteel wordt nagegaan of ons land in de komende dagen nog negen andere patiënten zal opvangen. Die zullen dan verzorgd worden in de vijf andere brandwondencentra van ons land die zich bevinden in het Algemeen Ziekenhuis Stuivenberg Antwerpen, het Universitair Ziekenhuis Gent, het Universitair ziekenhuis Gasthuisberg Leuven, het Universitair Hospitaal Luik Site Sart-Tilman en in het Groot Hospitaal Charleroi Site IMTR.

Op donderdag 5 november 2015 zijn bij een explosie in een broodfabriek in Brasov op 120 km van Boekarest nog eens vijf mensen zwaar verbrand.