Binnenkort mag bloed geven ook na 71 jaar

bloeddonatie
Geplaatst op 13 november, 2018 om 15:09

Wie bloed, plasma of bloedplaatjes geeft mag dat vandaag tot de dag voor zijn 71ste verjaardag. Door deze beperking moeten 8.000 donoren de komende jaren verplicht stoppen in ons land. Daar brengt minister Maggie De Block verandering in door de maximumleeftijd af te schaffen begin 2019. De commissie van Volksgezondheid zet daarvoor nu het licht op groen.

De maximumleeftijd om bloed, plasma of bloedplaatjes te geven is historisch gegroeid in ons land, maar er is geen wetenschappelijke basis om die grens te blijven hanteren. Volgens de huidige regelgeving mag je donor worden tot je 66e verjaardag en mag je blijven doneren tot de dag voor je 71ste verjaardag, op voorwaarde dat de laatste donatie niet langer dan drie jaar geleden is. Dat maakt dat de komende 5 jaar 8.000 gekende donoren zouden moeten stoppen. Daar wil minister De Block verandering in brengen.

“Met deze maatregel versterken we de bloedvoorraad om levens te redden. ”
– Minister Maggie De Block.

Daarvoor heeft de commissie van Volksgezondheid een wetsontwerp goedgekeurd. Met deze nieuwe regelgeving valt de leeftijdsgrens van 71 jaar weg. Al wie 71 werd, mag blijven doneren. Op voorwaarde dat hij voor het eerst bloed gaf voor zijn 66e verjaardag en de laatste donatie niet langer dan 3 jaar geleden is.

In het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada is deze leeftijdgrens al langer opgeheven. In Canada is trouwens ongeveer 1,5% van de donaties afkomstig van donoren die ouder zijn dan 70. “De arts van Rode Kruis-Vlaanderen zal oordelen tot wanneer iemand bloed mag en kan geven”, vertelt minister Maggie De Block. “De individuele gezondheidstoestand van de donor is essentieel om te bepalen of hij/zij in staat is om op een veilige manier bloed te geven.”

Goed nieuws voor donoren zoals Pierre (71) uit het Vlaams-Brabantse Hoeilaart. De man gaf al bloed sinds 1975, maar moest omwille van de huidige regelgeving dit jaar stoppen: ”Ik deed dat echt graag en zag het als een positief gebaar waarbij ik anderen kon helpen”, aldus Pierre. Hij gaf ondertussen al 127 keer bloed, in totaal zo’n 57 liter. Pierre is tevreden dat hij binnenkort opnieuw mag doneren.

“Dankzij deze maatregel verwacht het Rode Kruis zo’n 15.000 extra donaties op jaarbasis. Vaak gaat dit over zeer trouwe donoren die jaarlijks meerdere keren bloed geven”, besluit minister De Block.

In 2011 werd de leeftijdsgrens voor gekende bloeddonoren – dus mensen die ooit al bloed gaven – al eens opgetrokken van 66 tot 71. Deze wetswijziging zorgde toen jaarlijks voor meer dan 20.000 extra donaties.