‘Blij met extra middelen voor zorg maar daarmee is de kous niet af’

Geplaatst op 31 oktober, 2019 om 14:56

“Alle extra middelen voor de zorg zijn welkom, we kunnen die zeker nuttig besteden. Maar op dit moment kunnen we die 67 miljoen euro niet gebruiken. Daarvoor moet het parlement eerst een bijkomende wet laten stemmen.” Dat stelde minister Maggie De Block vandaag tijdens de stemming van de begroting in het parlement.

De minister van Volksgezondheid is blij met de extra middelen voor de zorg maar wijst op verschillende problemen. “Het amendement voorziet in 67 miljoen euro extra, maar daarmee is de kous niet af. Om dat budget effectief te kunnen gebruiken, moet het parlement een bijkomende wet over de besteding ervan laten stemmen. We hebben vandaag een kist met geld gekregen, maar de sleutel ligt nog bij het parlement.”

De minister wijst ook op de wettelijke verplichting rond het sociaal overleg. Over de besteding van het budget binnen een sector wordt altijd overlegd met de vakbonden en de werkgeversorganisaties. De vraag stelt zich of dat voorzien is in de verdere parlementaire procedure.

Gezocht: 20.000 verpleegkundigen

“Tot slot is er het praktische luik. Zelfs met een bijkomende wet en na overleg met de sociale partners, blijft er een gigantisch probleem: waar halen we de 20.000 extra paar handen waarover de indieners van het amendement spreken? Verpleegkundige is het knelpuntberoep bij uitstek. Als we de openstaande vacatures nu al niet ingevuld krijgen, waar zullen we dan ineens 20.000 extra verpleegkundigen vinden?”