Bloed geven mag nu ook na 71 jaar

Featured Video Play Icon
Geplaatst op 05 februari, 2019 om 09:55

Wie bloed, plasma of bloedplaatjes geeft, mocht dat tot voor kort tot zijn 71ste verjaardag. Minister Maggie De Block schaft die maximumleeftijd nu definitief af. Door die beslissing kunnen ongeveer 8.000 donoren de komende jaren bloed blijven geven en levens redden.

De maximumleeftijd om bloed, plasma of bloedplaatjes te geven is historisch gegroeid in ons land. Een wetenschappelijke basis om die grens hanteren was er evenwel niet. Volgens de vroegere regelgeving mocht je donor worden tot je 66ste verjaardag en mocht je blijven doneren tot de dag voor je 71ste verjaardag. Voorwaarde was wel dat de laatste donatie niet langer dan drie jaar daarvoor gebeurde.

Dit alles maakte dat de komende vijf jaar zo’n 8.000 gekende donoren zouden moeten stoppen. Daar heeft minister De Block nu verandering in gebracht. Door een maatregel die vandaag in werking treedt, kunnen burgers ook na hun 71ste verjaardag bloed blijven doneren. Het Rode Kruis staat klaar om deze mensen te ontvangen in hun donorcentra of via de mobiele collectes in steden en gemeenten.

“Met deze maatregel versterken we de bloedvoorraad om levens te redden”, aldus minister De Block.

Met de nieuwe regelgeving valt de leeftijdsgrens weg. Alle mensen die 71 werden, mogen blijven doneren, op voorwaarde dat ze voor het eerst bloed gaven voor hun 66ste verjaardag en de laatste donatie niet langer dan drie jaar geleden is.

Bloed geven doet leven

In het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada is deze leeftijdgrens al langer opgeheven. In Canada is trouwens ongeveer 1,5% van de donaties afkomstig van donoren die ouder zijn dan 70.

“De arts van Rode Kruis-Vlaanderen zal beoordelen tot welke leeftijd iemand bloed mag en kan geven”, vertelt minister De Block. “De individuele gezondheidstoestand van de donor is essentieel om te bepalen of hij/zij in staat is om op een veilige manier bloed te geven.”

De opheffing van de leeftijdsgrens is goed nieuws voor donoren zoals Pierre (72) uit het Vlaams-Brabantse Hoeilaart. Hij geeft al bloed sinds 1975 maar moest daar doorde oude regelgeving in 2018 mee stoppen. “Ik deed dat echt graag en zag het als een positief gebaar waarbij ik anderen kon helpen”, aldus Pierre. Hij gaf ondertussen al 127 keer bloed, in totaal zo’n 57 liter waarmee hij tientallen mensen hielp. Pierre is tevreden dat hij opnieuw mag doneren.

15.000 extra donaties

In 2011 werd de leeftijdsgrens voor gekende bloeddonoren – dus mensen die ooit al bloed gaven – al eens opgetrokken van 66 tot 71. Die wetswijziging zorgde toen jaarlijks voor meer dan 20.000 extra donaties.

“Dankzij deze nieuwe maatregel verwacht het Rode Kruis zo’n 15.000 extra donaties op jaarbasis. Vaak gaat dit over zeer trouwe donoren die jaarlijks meerdere keren bloed geven”, zegt Philippe Vandekerckhove, gedelegeerd bestuurder van Rode Kruis-Vlaanderen.