Bloeddonor worden? Surf naar www.mijngezondheid.be

Geplaatst op 18 november, 2019 om 14:21

Burgers in Franstalig België vinden vanaf nu betrouwbare medische informatie terug via MasantéMijngezondheid. Op die manier bouwt minister van Volksgezondheid Maggie De Block het portaal verder uit tot dé bron voor gezondheidsinfo. Een andere nieuwigheid is de koppeling met Rode Kruis-Vlaanderen: wie bloed, plasma of bloedplaatjes wil doneren, kan zich tegenwoordig aanmelden via Mijngezondheid.

“Er circuleert enorm veel informatie over ziektes op het internet, maar die is lang niet altijd betrouwbaar”, aldus minister De Block. “Daarom willen we burgers helpen: wie betrouwbare medische informatie zoekt in begrijpelijke taal, kan terecht op www.mijngezondheid.be. Dat was al mogelijk in Nederlandstalig België, en nu hebben we dat ook uitgebouwd voor Franstalige burgers.”

Het platform dat de Franstalige informatie aanbiedt heet InfoSanté en is net als het Nederlandstalige platform Gezondheid & Wetenschap een initiatief van het Centrum voor Evidence-Based Medicine, kortweg Cebam. Vorig jaar maakte Mijngezondheid al de koppeling met Gezondheid & Wetenschap, maar een Franstalig equivalent bestond op dat moment nog niet. Met de financiële steun van het Riziv is dat er nu wel gekomen.

Bloeddonor worden?

Een tweede nieuwigheid is de koppeling met Rode Kruis-Vlaanderen. Wie bloed, plasma en/of bloedplaatjes wil doneren, kan zich daar vanaf nu voor aanmelden via Mijngezondheid. Minister De Block: “Alle beetjes die de drempel voor bloeddonatie verlagen, zijn welkom.”

Geef je mening

Burgers die hun ervaringen met Mijngezondheid en met de secundaire patiëntenportalen die ermee verbonden zijn willen delen, kunnen dat via de allereerste eHealthMonitor. De Monitor is gelanceerd op 24 oktober en loopt nog ruim 4 weken. Zowel patiënten als zorgverleners worden bevraagd. De gebruikersfeedback zal toekomstige beleidsmakers helpen om de kwaliteit en de gebruiksvriendelijkheid van de verschillende eGezondheidstoepassingen (bijv. patiëntenportalen) te verbeteren.

Op dit moment hebben ruim 3.100 mensen de enquête al ingevuld, de helft patiënten en de helft zorgverleners. Onder de deelnemers wordt een prijzenpot van in het totaal €4.000 verdeeld.