Brexit: 25.000 Britten en Belgen behouden hun sociale rechten en verblijfsrecht in elk scenario

Geplaatst op 16 januari, 2019 om 12:46

Momenteel wonen en werken er ongeveer 25.000 Belgen in het Verenigd Koninkrijk en gelijkaardig aantal Britten in België. Minister Maggie De Block (Open Vld) stelt deze mensen gerust: “De terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zal belangrijke gevolgen hebben op vlak van sociale zekerheid, verblijf en de verstrekking van geneeskundige zorgen. We zullen deze rechten in België vrijwaren.”

Het Britse parlement heeft het akkoord verworpen dat premier Theresa May met de Europese Unie had onderhandeld over de brexit, de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. De Belgische regering bereidt zich voor op alle mogelijke scenario’s.

“We moeten nog meer rekening houden met het scenario van een harde brexit”, licht minister De Block toe. “We zullen de opgebouwde rechten en verblijfsrecht van burgers garanderen op basis van wederkerigheid tussen onze beide landen.”

Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) stelt als minister van Financiën de belangen van de Belgische bedrijven en de concurrentiekracht van onze economie centraal. “De douanediensten schakelen de komende dagen een versnelling hoger om onze Belgische bedrijven zo goed mogelijk bij te staan. Vandaag vertrekt er vanuit de Douane een brief naar alle bedrijven die handel drijven met het Verenigd Koninkrijk en nog niet over een douanenummer beschikken. Zij ontvangen nu automatisch een nummer. Ook het aantal douaniers wordt de volgende weken en maanden verder opgetrokken,” stelt hij.