Convenant moet leiden tot vijf procent minder calorieën in onze voeding

De voedingssector en de overheid zetten samen in op een daling van de calorie-inname van vijf procent. Daarover sloot minister van Volksgezondheid Maggie De Block vandaag een convenant met Fevia, de federatie van de Belgische voedingssector en Comeos, de federatie voor handel en diensten.
België is met dit concrete,breed gedragen plan Europees koploper om consumenten op weg te helpen naar een gezonder, evenwichtiger voedingspatroon.
Minister De Block: “Iedereen moet zijn eigen verantwoordelijkheid nemen als het om evenwichtige voeding gaat: de burger maar ook de overheid en de industrie. Met dit convenant zetten we opnieuw een belangrijke stap om van de gezondste keuze de eenvoudigste te maken.”
Gezondere samenstelling
De vermindering van de calorie-inname kan gebeuren door de samenstelling van producten aan te passen zodat ze minder suikers en/of vetten bevatten. Andere manieren zijn het aanbieden van kleinere portiegroottes en een betere communicatie naar de consument.
Naast het verminderde caloriegehalte engageert de voedingssector zich om de samenstelling van voedingsmiddelen te verbeteren. Dat kan bijvoorbeeld door meer vezels toe te voegen aan producten of door het gehalte aan verzadigde vetten te verminderen.
Innovatie
Fevia, de federatie van de voedingsindustrie, benadrukt dat dit engagement een verschil zal maken voor de consument. “Belgische voedingsbedrijven zetten in op kwaliteit, diversiteit en innovatie, de kernwaarden van Food.be – Small country. Great food. Twee op de drie voedingsbedrijven in België veranderden vorig jaar de samenstelling van minstens één van hun producten. Innovatie zorgt dus voor een ruimere keuze en maakt het de consument makkelijker om voor een evenwichtige voeding te kiezen. Tegelijk moeten we er wel voor zorgen dat we de kwaliteit en smaak behouden die consumenten verwachten van Belgische voeding”, aldus voorzitter Jean Eylenbosch.
Zoutconvenant als voorbeeld
Voor Chris Moris, directeur-generaal van Fevia, zijn dialoog en samenwerking tussen overheid en voedingssector de sleutel tot succes, zeker in een klein land als België: “Met het Zoutconvenant (2008 – 2013) lukte dat perfect: samen zorgden we ervoor dat de zoutconsumptie daalde met maar liefst 10%. De uitdaging om de energie-inname te reduceren is wellicht nog groter. Maar met dit engagement nemen we onze verantwoordelijkheid om consumenten te helpen een gezonde en evenwichtige levensstijl na te streven.”
Eenvoudig gezond
Het Convenant Evenwichtige Voeding kadert binnen het streven van de overheid en de voedingssector om de gezonde keuze de gemakkelijke keuze te maken voor de consument. Een mirakeloplossing is dit engagement evenwel niet; de consument bepaalt nog altijd wat hij of zij eet.
“Handelaars spelen een dubbele rol: ze verkopen producten van anderen en produceren zelf ook voedingsmiddelen – één derde van het aanbod in de winkel. Met dit convenant nemen handelaars, restaurantketens en cateringbedrijven hun verantwoordelijkheid”, zegt Dominique Michel, ceo van Comeos.
Gedeelde verantwoordelijkheid
“Daarnaast blijft het zeer belangrijk om te informeren en te sensibiliseren. Door de productsamenstelling aan te passen gaan we het obesitasprobleem niet zomaar oplossen. Een gezonde levensstijl is een combinatie van factoren, waaronder evenwichtige voeding en voldoende beweging. Wij engageren ons om daar samen met de partners aan bij te dragen, maar de consument speelt ook een belangrijke rol.”
Raadpleeg hier het volledige Convenant Evenwichtige Voeding.