Coronacrisis: met deze negen maatregelen steunen we onze verpleegkundigen

Geplaatst op 12 mei, 2020 om 09:54

Iedereen ziet vandaag hoe onmisbaar verpleegkundigen wel zijn. Ook vandaag, op de dag van de Verpleegkundigen, plooien ze zich dubbel om ons doorheen één van de grootste crisissen sinds de Tweede Wereldoorlog te loodsen. Met de regering doen we er alles aan om hen in de best mogelijke omstandigheden te laten werken. Dat is het minste wat we voor hen kunnen doen.

Hieronder de concrete maatregelen:

  1. We verhogen de vergoeding voor thuisverpleegkundigen. Zo compenseren we de kosten die ze maken voor beschermingsmateriaal en de extra tijdsinvestering per patiënt.
  2. We vergoeden verpleegkundigen niet alleen voor de zorg voor Covid-19-patiënten thuis maar ook voor de opvolging van chronische niet-coronapatiënten die door de crisis niet meer naar het ziekenhuis kunnen.
  3. We werken een financiering uit voor cohortzorg in de thuisverpleegkunde. Zo kunnen bepaalde teams zich uitsluitend op de zorg voor Covid-19-patiënten focussen en perken we het risico op verdere verspreiding zoveel mogelijk in.
  4. We kennen onze ziekenhuizen een voorschot van 1 miljard euro Zo kunnen ze verpleegkundigen en ander personeel zeker blijven doorbetalen in deze moeilijke periode.
  5. We zorgen dat verpleegkundigen de overuren die ze in deze periode maken netto krijgen uitbetaald. Dat doen we door in de cruciale sectoren zoals de zorg tot 120 overuren vrij te stellen van sociale en fiscale bijdragen.
  6. Via de Taskforce Shortages bestellen we voortdurend beschermingsmateriaal voor de verpleegkundigen en alle andere zorgverleners. Onder de thuisverpleegkundigen verdeelden we al ruim 3 miljoen chirurgische maskers. Onze ziekenhuizen ontvingen al 13 miljoen chirurgische en 1 miljoen FFP2-maskers.
  7. Via de Federale Raad voor Verpleegkunde kunnen de verpleegkundigen advies geven aan de werkgroep die de exitstrategie bepaalt.
  8. Binnen de overleggroep “hospital and transport surge capacity” hebben we afspraken gemaakt om de expertise uit onze ziekenhuizen open te stellen voor de ouderenzorg. Op die manier weten onze verpleegkundigen in de woonzorgcentra zich beter ondersteund en beschermd.
  9. Binnen diezelfde overleggroep hebben we capaciteit op de diensten intensieve zorg van onze ziekenhuizen continu gemonitord. Daardoor konden we patiënten verhuizen naar een ander ziekenhuis als de druk op een bepaalde dienst te hoog dreigde te worden. Op die manier hebben we de werklast steeds voldoende kunnen spreiden over ons zorgpersoneel.