Covid-19: patiënt kan nu ook vanop afstand terecht bij heel wat zorgverleners

Geplaatst op 01 april, 2020 om 20:10

De coronacrisis verstoort de normale gang van zaken in de zorg. Opdat patiënten de nodige zorg kunnen blijven krijgen, maakt minister van Volksgezondheid Maggie De Block teleconsultaties mogelijk met verschillende soorten zorgverleners.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block: “De coronacrisis heeft een enorme impact op onze zorg, ook op de zogenaamde “niet-coronazorg”. Om die andere zorgnoden zo goed mogelijk te beantwoorden, maken we nu teleconsultaties mogelijk binnen verschillende zorgdomeinen. Op die manier kunnen patiënten hun zorgverleners blijven raadplegen, maar dan vanop afstand.”

Het Riziv werkte in overleg met het werkveld een regeling rond teleconsultaties uit voor psychiaters, tandartsen, logopedisten, kinesitherapeuten, vroedkundigen, ergotherapeuten, diëtisten en diabeteseducatoren. Eerder kwam er ook al een regeling voor huisartsen en specialisten en voor klinisch psychologen en klinisch orthopedagogen.

Supplementen verboden

De consultatie vanop afstand kan gebeuren per telefoon of met videobellen. In beide gevallen mag de zorgverlener geen meerkosten of supplementen aanrekenen aan de patiënt. In de meeste gevallen betaalt de patiënt ook geen remgeld en rekent de zorgverlener het bedrag rechtstreeks aan de gezondheidszorgverzekering aan, via het ziekenfonds.

Vragen?

Zorgverleners met vragen over het verstrekken van medisch advies vanop afstand en/of over de terugbetaling van de zorg in het kader van de strijd tegen Covid-19 kunnen mailen naar covid19@riziv-inami.fgov.be.

Voor alle andere vragen: www.info-coronavirus.be, info-coronavirus@health.fgov.be of 0800 14 689 tussen 8u en 20u.