De weg is vrij voor het mobiliteitsbudget

Geplaatst op 06 februari, 2019 om 15:48

Werknemers kunnen hun bedrijfswagen vanaf 1 maart 2019 inruilen voor een mobiliteitsbudget. “De werkgever betaalt geen cent extra en de werknemer krijgt geen cent minder. Met deze formule vergroten we de keuze”, vertelt minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld).

Het mobiliteitsbudget zal bestaan naast de ‘cash-for-car’-regeling waarmee werknemers hun bedrijfswagen kunnen omruilen voor een licht belaste vergoeding. Beiden maatregelen zijn stappen richting een duurzame mobiliteit, een gezonder leefmilieu en minder file.  Voor het mobiliteitsbudget heeft de commissie sociale zaken vandaag het licht op groen gezet.

“We willen dat werknemers met een bedrijfswagen hun mobiliteit beter kunnen afstemmen op hun persoonlijke behoeften”, legt Kamerlid en initiatiefnemer Egbert Lachaert (Open Vld) uit. “Dankzij het mobiliteitsbudget kunnen deze werknemers hun bedrijfswagen behouden, gaan voor een milieuvriendelijker model of voor een combinatie kiezen van alternatieven zoals openbaar vervoer, fiets of zelfs dichter bij het werk gaan wonen.”

Alexander De Croo: “We staan dagelijks uren in de file. Door het mobiliteitsbudget maken we alternatieve vervoersmiddelen ook fiscaal aantrekkelijker. Hiermee helpen we mensen om zelf de juiste keuzes te maken die best bij hun passen.”

Bedrijfswagen houden, alternatieven of extra netto? Jij kiest

Een werknemer met een bedrijfswagen of wie daarvoor in aanmerking komt, kan jaarlijks een budget ter beschikking krijgen. Dit mobiliteitsbudget stemt overeen met de totale kost van hun bedrijfswagen. Deze werknemers kunnen daarmee hun bedrijfswagen ook inruilen voor een milieuvriendelijke versie, een elektrisch model of een wagen die minder CO2 uitstoot.

“Met het budget of met wat er van rest, kunnen ze ook alternatieve en duurzame vervoersmiddelen kopen zoals een abonnement op het openbaar vervoer, fiets, deelauto, werkbus, taxi en ook huisvestingskosten als de werknemer dichter bij het werk gaat wonen”, verduidelijkt minister De Block.

Zelfs wie een weekendje naar zee wil gaan, kan met zijn mobiliteitsbudget een treinticket voor heel het gezin kopen. Als dan nog geld overblijft, wordt dat uitbetaald. Daarop betaalt de werknemer wel 38,07% sociale bijdragen.

Om recht te hebben op een mobiliteitsbudget moet men voldoen aan enkele voorwaarden. Werkgevers moeten een bedrijfswagenbeleid hebben gedurende minstens 36 maanden. Hierop bestaat een uitzondering voor startende ondernemingen. Werknemers langs hun kant moeten minstens 12 maanden over een bedrijfswagen beschikken of beschikt hebben of er aanspraak op maken.

Wat is de volgende stap?

Met Open Vld pleiten we er voor om het mobiliteitsbudget op termijn uit te breiden naar alle werknemers. “Ook wie vandaag niet over een bedrijfswagen beschikt zal dan kunnen kiezen voor een vergoeding, treinabonnement, fiets of een combinatie van verschillende zaken”, besluiten De Block en Lachaert.