Dienst Vreemdelingenzaken lanceert nieuwe ontradingscampagne

Geplaatst op 17 april, 2019 om 15:59

Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) lanceert vandaag een grote online ontradingscampagne naar potentiële migranten in herkomst- en verblijfslanden en naar vluchtelingen in transitlanden. De campagne zal zes maanden lopen. Samen met de lancering van de nieuwe website www.factsaboutbelgium.be start ook een Facebookcampagne die zich specifiek op bepaalde  doelgroepen zoals Palestijnen en Marokkanen richt. Het is de grootste online ontradingscampagne ooit in België. 

Dagelijks proberen migranten op illegale wijze België binnen te komen. Dikwijls worden ze gelokt door mensensmokkelaars die hen met onrealistische verwachtingen proberen te misleiden over hun toekomstperspectieven.

Het gevolg van deze vaak malafide praktijken is dat er migranten aan onze poorten kloppen en asiel aanvragen terwijl de kans bijzonder klein is dat ze daar ook recht op hebben. Dit veroorzaakt een enorme overlast voor onze diensten en zet ons asielsysteem en onze gastvrijheid onder druk”, aldus Maggie De Block. “We kunnen dus beter voorkomen dan genezen door hen duidelijk te maken  dat de kansen op asiel bijzonder klein zijn en dat België niet het land van melk en honing is. Naar transmigranten toe wordt duidelijk gemaakt dat men hier niet illegaal kan verblijven. Ofwel vraagt men asiel aan ofwel verlaat men het land.”

Voor de nieuwe ontradingscampagne werkte DVZ samen met een gespecialiseerd Nederlands communicatiebureau. “Ze hebben zich laten inspireren door succesvolle ontradingscampagnes van de Britse en Duitse overheden. De campagne windt er geen doekjes, zegt duidelijk waar het op staat maar blijft wel respectvol naar de migranten toe”, zegt minister van Asiel en Migratie Maggie De Block.

De boodschappen hebben als doel de geruchten en de disinformatie te counteren die vaak via sociale media verspreid onder potentiële migranten die overwegen hun thuisland te verlaten.

De informatie wordt online gelanceerd op een nieuwe website www.factsaboutbelgium.be.  Daarnaast zal de informatie ook verspreid worden via berichten op www.facebook.com/factsaboutbelgium/.

In januari lanceerde DVZ een eerste specifieke ontradingscampagne op Facebook gericht op Palestijnen. De advertenties waren gericht op de Palestijnen in de Emiraten en Saudi-Arabië. De resultaten van de campagne waren goed. De advertentie werd meer dan 195.000 keer bekeken door de doelgroep.