Ebola-coördinator blijft 6 maand langer en krijgt nieuwe opdracht

Geplaatst op 03 april, 2015 om 10:08

Op vraag van Maggie De Block, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, heeft de ministerraad beslist de aanstelling van dokter Erika Vlieghe als nationaal Ebola-coördinator en de opdracht van dokter Daniel Reynders als adjunct-coördinator, te verlengen met zes maanden.

Maggie De Block: “Zij zetten hun werk in het kader van de Ebola-epidemie voort en we breiden hun taken uit. Dokter Vlieghe, dokter Reynders en hun medewerkers zullen samen een algemeen plan van aanpak ontwikkelen rond zeer besmettelijke ziekten. Zij zullen ook onderzoek voeren naar de inrichting van een gespecialiseerde hoogbeveiligde eenheid voor de behandeling van zeer besmettelijke ziekten.”

Vastberadenheid

Op 3 maart 2015 heeft de Europese Commissie op de internationale Ebola-conferentie in Brussel benadrukt dat de Europese landen alle inspanningen rond Ebola moeten voortzetten zolang er risico is op actieve overdracht van de ziekte. Dit betekent dat de maatregelen in eigen land moeten behouden blijven maar ook de steun aan de getroffen landen ter plaatse in West-Afrika.

De Europese Commissie heeft België gefeliciteerd met de vastberadenheid om de internationale vliegroutes via Brussels Airlines en Brussels Airport open te houden, en met de maatregelen genomen in België. Sinds het begin van de epidemie in West-Afrika zijn via Brussel wekelijks zo’n 360 hulpverleners en 40 ton hulpmiddelen naar Liberia, Sierra Leone en Guinee gevlogen.

“België blijft de humanitaire noden in West-Afrika nauwgezet opvolgen en haar inspanningen verderzetten,” benadrukt Alexander De Croo, minister van Ontwikkelingssamenwerking. “We steunen daarbij internationale organisaties die op het terrein met man en macht werken om de transmissieketen te verbreken, maar maken ons intussen ook klaar om via een structurele samenwerking in minstens één van de getroffen landen onze Belgische expertise in te zetten om de gezondheidszorgsystemen opnieuw op te bouwen. Dat is de beste manier om ervoor te zorgen dat een nieuwe epidemie in de toekomst kan worden vermeden.”