Goede gezondheidsapp gezocht? MHealth Belgium helpt je op weg

Geplaatst op 25 januari, 2019 om 15:00

Op het platform www.mhealthbelgium.be zijn vandaag de eerste door de overheid gevalideerde gezondheidsapps gepubliceerd.

Maggie De Block, minister van Volksgezondheid: “Apps kunnen een meerwaarde betekenen voor patiënten en zorgverleners. Het probleem is dat het aanbod zo gigantisch is dat het moeilijk wordt om te weten welke app nu betrouwbaar is en welke niet. Met dit platform willen we burgers en zorgverleners daarbij helpen: hier zullen ze op termijn álle apps vinden die een stempel kregen van de overheid.”

Vandaag zijn de eerste vier gevalideerde apps gepubliceerd op het platform MHealth Belgium: een app om hartritmestoornissen op te sporen, een revalidatie-app voor patiënten die een knie- of een heupoperatie hebben ondergaan, een app om de opvolging van kankerpatiënten tijdens een chemobehandeling te verbeteren en een app voor mensen met slaap- of ademhalingsproblemen.

Validatiemodel

De apps voldoen aan alle criteria voor niveau 1 van het validatiemodel van de overheid. Dit houdt in dat ze over een CE-markering beschikken, conform de regelgeving voor medische hulpmiddelen zijn en beantwoorden aan de Europese regels rond gegevensdeling.

In het totaal telt het validatiemodel drie niveaus (lees hier meer).

Zorgverleners en bedrijven

Naast burgers is het platform ook bedoeld voor zorgverleners en bedrijven. Zorgverleners vinden er goede apps terug die ze met een gerust hart kunnen adviseren aan hun patiënten. Bedrijven kunnen hun app(s) via deze weg aanmelden voor validatie door de overheid.