Elektronische ecocheques vanaf 1 januari 2016: administratieve vereenvoudiging en besparing

Geplaatst op 09 oktober, 2015 om 00:00

De ministerraad heeft groen licht gegeven voor het verspreiden van elektronische ecocheques vanaf 1 januari 2016.

Maggie De Block, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid: “De elektronische ecocheques betekenen een belangrijke administratieve vereenvoudiging voor werknemers, werkgevers en voor handelaars. Meer nog, omdat onder meer druk- en transportkosten van de bijna 25 miljoen ecocheques wegvallen, kan onze economie algemeen bekeken 41 miljoen euro besparen.”

De belangrijkste voordelen voor de werknemers zijn: minder gevaar voor diefstal of verlies en de ecocheques staan op dezelfde elektronische betaalkaart als de maaltijdcheques waardoor je het bedrag veel flexibeler kan uitgeven.

Willy Borsus, minister van Middenstand, Zelfstandigen en KMO’s : “Voor de handelaars dalen de administratieve handelingen en omdat de elektronische ecocheques onmiddellijk geregistreerd worden, is het risico op diefstal of verlies tot nul herleid.”

“De werkgevers van hun kant, hebben minder administratieve kosten en hoeven bijvoorbeeld geen beveiligd transport meer te voorzien. Ook het milieu vaart er wel bij: minder CO2-uitstoot omdat geen transport meer nodig is, en jaarlijks worden 416 bomen gespaard”, geeft minister voor Werk en Economie Kris Peeters aan.

Naast elektronische ecocheques zullen werknemers vanaf 1 januari 2016 ook nog papieren ecocheques kunnen krijgen. Een gemengd systeem zal ook mogelijk zijn: ecocheques gedeeltelijk elektronisch en gedeeltelijk op papier.

Werknemers moeten geen bijdrage leveren voor de ecocheque die zij ontvangen.

Met de ecocheques kunnen werknemers zich een lijst met producten en diensten aanschaffen waaronder treinkaartjes, isolatiemateriaal, spaarlampen, huishoudtoestellen met ecolabel, biovoeding, milieuvriendelijke vakanties en grastegels.

In 2014 zijn 24.787.000 ecocheques uitgegeven voor een totale waarde van 202 miljoen euro.

Op 1 januari 2016 schakelen de werkgevers ook over op elektronische maaltijdcheques.

Deze beslissing is eerder gevallen op de ministerraad van 6 maart van dit jaar.

Het ontwerp van koninklijk besluit met de voorwaarden die moeten vervuld worden opdat de ecocheque niet zou beschouwd worden als een loonvoordeel waarop de werknemer bijdragen moet betalen, gaat nu naar de Raad van State voor advies.

Het KB breidt tot slot de erkenningsvoorwaarden en de erkenningsprocedure uit die van toepassing zijn om erkend te worden als uitgever van elektronische maaltijdcheques, naar de elektronische ecocheques. Wanneer de uitgevers reeds erkend zijn als uitgever van elektronische maaltijdcheques wordt de erkenningsprocedure hierdoor ingekort van drie naar één maand.