Er komen 18 nieuwe MRI-toestellen in ons land

Geplaatst op 29 november, 2019 om 15:43

Er komen 18 nieuwe MRI-scanners, te verdelen over heel België. Het gaat over een uitbreiding van de huidige capaciteit met 15%. Het totale aantal MRI-scanners komt daardoor op 139. De ministerraad gaf vandaag groen licht voor de uitbreiding.

Gezondheidsrisico’s

Minister De Block: “Vandaag worden nog te veel CT-scans voorgeschreven terwijl eigenlijk een MRI-scan nodig is. Dat is niet alleen een verspilling van publieke middelen, het gebruik van röntgenstraling bij CT-scans houdt ook gezondheidsrisico’s in voor de patiënt. Daarom is het belangrijk dat CT-scans waar mogelijk vervangen worden door MRI-scans, die geen gebruikmaken van röntgenstraling. Met de extra toestellen zorgen we er ook voor dat patiënten zeker tijdig het juiste onderzoek kunnen ondergaan.”

De uitbreiding van het aantal MRI-scanners in België van 121 naar 139 toestellen past binnen een langetermijnvisie op medische beeldvorming die is uitgewerkt binnen de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid. (Meer info? Lees hier.)

Binnen 1 à 2 jaar

De 18 nieuwe MRI-toestellen worden als volgt verdeeld over België: 9 in het Vlaams Gewest, 7 in het Waals Gewest en 2 in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De deelstaten zullen de toestellen nu toewijzen aan de ziekenhuizen. Binnen één à twee jaar moeten de toestellen operationeel zijn.