European Conference on One Health @ Luxemburg – November 13th 2023

Geplaatst op 09 november, 2023 om 16:00

 

 

 

Op 8 november jl. had ik samen met de Directeur-Generaal van het Directoraat Generaal Gezondheid en Voedselveiligheid (DG SANTE) van de Europese Commissie een voorbereidend gesprek over de Europese Conferentie ‘One Health for All, All for One Health’.

Deze vindt plaats op 13 november 2023 in Luxemburg. Ikzelf zal hieraan deelnemen als panellid.

Tijdens de discussie zal ik vooral duiding geven bij de maatregelen die ik heb genomen tijdens de COVID-pandemie als minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken, alsook over het werk dat we nu doen in de Technical Advisory Group on One Health van de WHO (TAG). België heeft de voorbije jaren enorm veel goede maatregelen getroffen om ons voor te bereiden op, en te kunnen reageren op wereldwijde gezondheidsbedreigingen. Echter, het kan altijd nog beter.

De recente epidemieën en pandemieën, met name COVID-19, hebben duidelijk gemaakt dat de gezondheid van mens, dier, plant en milieu niet afzonderlijk kan worden aangepakt, maar in een ‘One Health’-benadering moet worden benaderd. Hun onderlinge afhankelijkheid moet beter worden erkend en vereist werk op de raakvlakken in een multisectorale, transdisciplinaire en geïntegreerde aanpak.

De mainstreaming van One Health betekent dat we mondiale gezondheidsbedreigingen beter kunnen voorkomen, voorspellen, ons erop voorbereiden, opsporen en erop reageren, zowel op mondiaal als op EU-niveau.

Experten uit alle lidstaten zullen afzakken naar Luxemburg om deze conferentie bij te wonen. Zo kunnen ze er samen met sprekers van gedachten wisselen over de implementatie van One Health.

Indien je interesse hebt, kan je deze sessie live volgen op deze pagina op de dag zelf (mijn paneldiscussie is van 10u tot 11u).