Extra steun voor chronisch zieke jongeren en voor mensen met chronische huidproblemen

Geplaatst op 21 juni, 2016 om 00:00

Chronisch zieken kunnen rekenen op extra ondersteuning vanwege de overheid. Minderjarigen met het statuut van chronisch zieke, betalen binnenkort maar één euro persoonlijke bijdrage als ze naar de huisarts of naar een specialist gaan. Patiënten met chronische huidproblemen kunnen binnenkort rekenen op een forfait van honderd euro per jaar om crèmes of bijvoorbeeld badolie, voorgeschreven door een dermatoloog, te betalen.

Maggie De Block, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid: “We hebben steeds meer chronisch zieken in onze maatschappij. We moeten hen ondersteunen en ervoor zorgen dat onze gezondheidszorg voor hen toegankelijk blijft.”

Chronisch zieken helpen financiële last te dragen

Minderjarigen met het statuut van chronisch zieke betalen binnenkort maar één euro persoonlijke bijdrage als ze naar de huisarts of naar een specialist gaan. Voor alle chronische patiënten, tot 75 jaar oud en met een globaal medisch dossier, daalt het persoonlijk aandeel voor een thuisbezoek door de huisarts met 30%. Het gaat om jongeren onder de achttien voor wie er ook een globaal medisch dossier (GMD) bestaat bij de huisarts.

Maggie De Block: “We maken onze gezondheidszorg zo toegankelijker. Chronische patiënten hebben veel kosten. Het is belangrijk dat we hen helpen deze financiële last te dragen.”

Het statuut van chronisch zieke steunt op de kosten die de persoon heeft voor haar of zijn chronische aandoening. De nieuwe regeling moedigt ook het beheer van een globaal medisch dossier aan, iets wat zeer belangrijk is voor chronische patiënten. De zorgen die zij krijgen van verschillende zorgverstrekkers moeten naadloos op elkaar aansluiten en een GMD waarin alle medische informatie vergaard zit, is daarbij een groot voordeel. De nieuwe regeling is begin deze week beslist op het verzekeringscomité van het Riziv. Voor de maatregel wordt 2,4 miljoen euro uitgetrokken. Minister De Block hoopt dat de regeling in de herfst van dit jaar aanvangt.

Forfait voor huidproducten die niet terugbetaald worden

Patiënten met ernstige chronische huidproblemen kunnen wellicht nog dit jaar een forfait van honderd euro aanvragen voor dermatologische producten  zoals badolie, badzout of hydraterende crèmes die hen aangeraden zijn door een dermatoloog. Het verzekeringscomité van het Riziv heeft dit beslist. De patiënt zal van de dermatoloog een document krijgen voor het ziekenfonds dat op basis van daarvan de honderd euro aan de patiënt zal storten. Voorwaarde is wel dat de patiënt jaarlijks bij de huidarts op consultatie gaat.