Gedaan met verrassingen op factuur voor 112-ambulance

Geplaatst op 21 december, 2018 om 06:15

60 euro, zoveel betaal je straks als patiënt voor de tussenkomst van een 112-ambulance. Met een nieuw facturatiesysteem zorgt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) voor duidelijkheid. Het systeem treedt in werking op 1 januari 2019.

Maggie De Block (Open Vld): “Vandaag weet je als patiënt op voorhand niet wat een rit met een ambulance je zal kosten. Je kan zelfs een veel hogere factuur krijgen dan je buurman, en dat is niet normaal. Daar maken we nu een einde aan: als patiënt krijg je straks steeds dezelfde factuur en betaal je bovendien gemiddeld minder dan nu het geval is.”

Transparante, lagere factuur

Minister De Block voert een nieuw facturatiesysteem in voor ambulancediensten. Vanaf 1 januari 2019 betaal je als patiënt steeds €60 voor een tussenkomst van een 112-ziekenwagen, ongeacht waar je je bevindt, van waar de ziekenwagen moet komen of naar welke spoedgevallendienst je wordt vervoerd. Daarmee maakt ze een einde aan de onduidelijkheid die vandaag bestaat. Dankzij het nieuwe, eenduidige systeem weten patiënten op voorhand waar ze aan toe zijn. Ze hoeven ook geen attest meer in te dienen bij het ziekenfonds en ze zullen gemiddeld minder betalen dan vandaag.

Tot honderden euro’s

Als je vandaag het noodnummer 112 belt voor een dringende rit met een ambulance, weet je niet hoeveel je factuur achteraf zal bedragen. De prijs hangt af van de afstand die de ambulance moet afleggen naar de patiënt en indien nodig naar het ziekenhuis. Daardoor kan de factuur soms oplopen tot honderden euro’s. Ook mensen uit dezelfde straat kunnen een verschillende factuur krijgen. Bij de één kan immers een ziekenwagen vlakbij vrij zijn, terwijl bij de ander een ziekenwagen van verderaf moet oprijden.

Gemiddeld bedraagt de factuur nu €130. Als patiënt krijg je daar de helft van terug van de overheid, maar daarvoor moet je wel een attest indien bij je ziekenfonds. De gemiddeld eigen kost bedraagt dus €65.

Met de factuur van €60 zorgt minister De Block voor duidelijkheid en administratieve vereenvoudiging. De patiënt kan niet meer voor verrassingen komen te staan en de ambulancediensten hoeven geen aparte berekening meer te maken voor elke tussenkomst. Om hun werking te verzekeren, kunnen ze rekenen op een structurele verhoging van hun budget.

Dringende geneeskundige hulpverlening: budget bijna verdrievoudigd

Het nieuwe facturatiesysteem maakt deel uit van de investeringen van minister van Volksgezondheid Maggie De Block in de dringende geneeskundige hulpverlening. Voor 2019 bedraagt het totale overheidsbudget voor deze sector 72 miljoen euro, tegenover 25 in 2014. Dat is bijna een verdrievoudiging. In 2016 verhoogde minister De Block het jaarlijkse budget een eerste maal met 12 miljoen euro. In 2018 kwam daar nog eens 35 miljoen euro bovenop (lees hier meer).

“Dringende geneeskundige hulpverlening kost veel inzet en energie van de zorgverleners op het terrein, en dat de klok rond”, aldus minister De Block. “Als overheid moeten we daarom investeren in deze levensbelangrijke sector voor de patiënt.”