Geen robottaks: “Extra, onnodige taks op digitale vooruitgang”

Geplaatst op 06 mei, 2020 om 13:51

“Laat mij duidelijk zijn: er komt géén robottaks”, antwoordde minister van Sociale Zaken Maggie De Block in de commissie Sociale Zaken op de vraag of er een robottaks komt. “De komende jaren moeten we meer dan ooit inzetten op economische groei om onze gezondheidszorg en ons sociaal model in stand te houden.

Minister De Block:
“De snelle productie van spatschermen, de tests in onze laboratoria: dat is allemaal het werk van robotica. Ik wil geen extra, onnodige taks op technologische innovatie. Dat remt de economische groei net af. De digitalisering van de economie is een enorme uitdaging waar we geen schrik van mogen hebben. Integendeel: we moeten net de opportuniteiten zien.”

Omwenteling

De digitale omwenteling is een uitdaging. Zoals dat echter gaat met omwentelingen, ontstaan er ook heel wat nieuwe jobs. “Toen we van paard en kar naar machines gingen, dachten er ook velen dat dit zou leiden tot massale werkloosheid”, zegt minister De Block. “Is dat gebeurd? Integendeel. De letterzetters, kantklossers, molenaars enzovoort verdwenen. Maar er kwam een veelvoud aan andere en interessantere beroepen in de plaats.”

“De vooruitgang moet je niet proberen tegenhouden met nieuwe belastingen. Als maatschappij moet je ervoor zorgen dat mensen meekunnen en meeblijven. Dat kunnen we doen door meer dan ooit in te zetten op levenslang leren. We moeten ervoor zorgen dat onze werknemers voorbereid zijn op de jobs van de toekomst. Daarbij speelt robotica een belangrijke rol. Dat merken we tijdens deze crisis meer dan ooit. De corona-tests in laboratoria, de 3D-printers die razendsnel werken en zorgen voor gezichtsbescherming…  Daar een belasting op heffen haalt de dynamiek weg en brengt nieuwe, complexe belastingssystemen met zich mee. Dat kan niet de bedoeling zijn”, besluit minister De Block.