Geïntegreerde zorg voor kwart van Belgische bevolking

Over heel België starten binnenkort 14 projecten rond geïntegreerde zorg voor chronisch zieken. De bedoeling is om de zorg voor mensen met een chronische aandoening beter te stroomlijnen. Zorgverleners en -instellingen zullen beter samenwerken rond en met de patiënt, zodat die kan rekenen op betere zorg én een betere levenskwaliteit.
Maggie De Block, minister van Volksgezondheid: “Heel wat mensen met een chronische aandoening krijgen hulp van verschillende zorgverleners: huisartsen, specialisten, verpleegkundigen en paramedici. Allemaal beschikken zij over specifieke kennis en ervaring, maar ze werken nog te veel naast elkaar. Dat is een gemiste kans, want een gestroomlijnde samenwerking kan de zorg verbeteren én de efficiëntie verhogen. Via deze 14 projecten zetten we een eerste, belangrijke stap naar beter geïntegreerde zorg. En daar zullen de 2,5 miljoen Belgen die vandaag een chronische aandoening hebben beter van worden.”
In het totaal bestrijken de 14 projecten een regio van 2,65 miljoen mensen, ongeveer een kwart van de Belgische bevolking. Vlaanderen telt zeven projecten, Wallonië vijf, Brussel en de Duitstalige Gemeenschap elk één. Elk project is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de verschillende zorg- en hulpverstrekkers, in samenwerking met de verschillende overheden.
In de projecten zullen zorgverleners in de eerste en de tweede lijn, actoren uit de woon- en de thuiszorg, verenigingen van patiënten en/of mantelzorgers en welzijnsorganisaties nauwer met elkaar samenwerken. Ook andere actoren zijn betrokken, zoals de ziekenfondsen, de vrijetijdssector, lokale overheden en academici. En op beleidsniveau zal evenzeer nauwer worden samengewerkt.
Nu al effect
Elk project beschikt over een actieplan dat vertrekt van de behoeften binnen een afgebakende regio. De actieplannen zijn opgebouwd rond 18 cruciale ingrediënten om te komen tot een geïntegreerde samenwerking, o.a. patient empowerment, ondersteuning van mantelzorgers, multidisciplinaire richtlijnen, preventie… De actieplannen kwamen bottom-up tot stand en zijn het resultaat van de inzet van heel veel mensen. Daardoor is er vandaag al verandering voelbaar: door samen aan tafel te zitten, werken verschillende zorg- en hulpverstrekkers en patiënten nu nauwer samen en hebben ze meer begrip en respect voor elkaars sterktes en uitdagingen.
Budgetgarantie
De projecten lopen vier jaar en werken binnen een systeem van budgetgarantie: de middelen die vandaag worden ingezet voor de zorg voor chronisch zieken zijn gedurende de volledige duurtijd gegarandeerd. Door beter samen te werken over de verschillende niveaus heen zal bijv. dubbel werk vermeden kunnen worden. Het budget dat zo wordt bespaard, zullen de projecten investeren om nieuwe zorgactiviteiten te ontwikkelen om noden van chronische patiënten nog beter te beantwoorden. FAITH.be, een consortium van Belgische universiteiten, zal de verschillende projecten wetenschappelijk begeleiden.
Alle informatie over de inhoud en de voortgang van de projecten is terug te vinden op de website www.integreo.be.
Gids voor geïntegreerde zorg
De selectie van de projecten is vandaag, 17 december 2017, bekendgemaakt en is een nieuwe stap in de hervorming van de zorg voor chronisch zieken. Op 2 februari 2016 lanceerden Maggie De Block en haar collega-ministers van de deelstaten de Gids ‘Geïntegreerde zorg voor een betere gezondheid’. Uitgangspunt daarbij is de ‘Triple Aim’-doelstelling: de levenskwaliteit van chronische patiënten verhogen, de gezondheid van de bevolking verbeteren en de middelen die naar zorg stromen beter gebruiken, door meer en beter samen te werken. Bijkomend wordt in de gids bijzondere aandacht besteed aan het welzijn van de betrokken zorgverleners.