Geldigheidsdatum maaltijd-, cadeau- en ecocheques verlengd met 6 maanden

Geplaatst op 09 mei, 2020 om 11:00

De looptijd van de verschillende cheques is verlengd met (minstens) zes maanden. Met die maatregel wil minister van Sociale Zaken De Block (Open Vld) tegemoetkomen aan de vraag van consumenten die nog cheques in hun bezit hebben die dreigen te vervallen. “Door de coronamaatregelen kunnen mensen hun cheques niet besteden. Het is dus logisch dat we de geldigheid van de cheques verlengen. Dat is goed voor zowel de consument als de handelaars, de horeca en de sport- en cultuursector”, zegt minister van Sociale Zaken De Block. De ministers van Sociale Zaken en Werk, De Block en Muylle, gaan met deze beslissing in op het advies van de Nationale Arbeidsraad.

Nathalie Muylle: “Met de verlenging zorgen we ervoor dat mensen hun cheques die ze de afgelopen tijd niet konden gebruiken, niet verliezen. De cheques maken deel uit van het loonpakket en werknemers rekenen er dan ook op dat ze die kunnen gebruiken.”

Door de coronacrisis dreigen veel uitgegeven cheques te vervallen. De goedgekeurde verlenging zal ervoor zorgen dat mensen hun cheques op een later moment kunnen uitgeven. “Dit is een goede zaak voor mensen die thuis nog cheques hebben liggen die tijdens deze periode normaal gezien vervallen. Op die manier verliezen de gezinnen geen koopkracht. Voor de cheques die normaal tussen 1 maart en 30 juni 2020 vervallen, is momenteel een periode van zes maanden verlenging voorzien”, legt De Block uit. De sport- en cultuurcheques worden verlengd tot 31 december van dit jaar. Een verdere uitbreiding van de geldigheid van de cheques is eventueel mogelijk, afhankelijk van hoe de situatie evolueert.

 

Consumptie ondersteunen

62% van de werkpopulatie heeft recht op maaltijdcheques. 43% van de werknemers krijgt ook ecocheques. De uitgiftebedrijven (Sodexo, Monizze, Edenred) zullen hierover een uitgebreide communicatieactie voorzien om zowel de handelaars als de begunstigden te informeren. Ook de werkgevers die deze cheques in het loonpakket van hun werknemers aanbieden, zullen hierover informatie ontvangen via de uitgiftebedrijven zodat zij hun werknemers op de hoogte kunnen stellen van de verlenging van de geldigheidsduur.