Geneesmiddel met actieve stof van cannabis binnenkort wettelijk verkrijgbaar in ons land

Geplaatst op 12 juni, 2015 om 10:52

Geneesmiddelen met actieve bestanddelen van cannabis, die over een vergunning beschikken, mogen binnenkort wettelijk en enkel op voorschrift verkocht worden in ons land.

Maggie De Block,  minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid: “Bijvoorbeeld: volwassen patiënten met matige tot ernstige spasticiteit vanwege multiple sclerose kunnen baat hebben bij dit middel en daarom heb ik ervoor gezorgd dat zij het volledig wettelijk kunnen aankopen en gebruiken.”

De minister van Volksgezondheid heeft het koninklijk besluit dat geneesmiddelen met tetrahydrocannabinolen of de actieve stoffen uit cannabis legaal maakt, ondertekend.

Concreet heeft in ons land tot nu toe één dergelijk geneesmiddel een vergunning. Het gaat om het middel Sativex, een orale spray.

Het KB zal wellicht tegen eind juni gepubliceerd worden in het Belgisch Staatsblad. De maatregel gaat in tien dagen na publicatie.

De onderhandelingsprocedure over de terugbetaling loopt nog.

Het nieuwe koninklijk besluit herneemt daarnaast het verbod van het oude KB van 2001 wat de magistrale bereidingen betreft. Dit verbod op magistrale bereidingen maakt het onmogelijk dat apothekers producten op basis van cannabisplanten zelf maken en afleveren.