Geneesmiddelen tegen depressie en hoge bloeddruk worden goedkoper

Geplaatst op 01 april, 2015 om 00:00

Vanaf vandaag zakken de prijzen voor sommige antidepressiva en antihypertensiva. “Dit is positief voor de patiënten, die hun geneesmiddelenfactuur zien dalen. En ook voor de ziekteverzekering betekent dit een besparing”, aldus minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block.

Tot nu toe liepen de prijzen voor bepaalde antidepressiva en antihypertensiva met dezelfde therapeutische werking onderling enorm uiteen. Voor eenzelfde geneesmiddel betaalde de patiënt soms tot 60% meer. En daar komt nu een einde aan: de prijzen zijn met elkaar in overeenstemming gebracht, met de laagste prijs als basis.

Met deze ingreep maakt minister De Block verder werk van haar belofte om geneesmiddelen goedkoper te maken. Op deze manier komen bovendien middelen vrij die de overheid kan investeren in medische innovatie, in het belang van de patiënt.

Alzheimerremmers

Nog vanaf vandaag daalt de prijs van bepaalde alzheimerremmers. De werkzaamheid van deze middelen werd in het verleden overschat: de patiënt en de ziekteverzekering betaalden met andere woorden te veel voor een beperkt effect. De prijsdaling moet nu leiden tot een correctere weerspiegeling van de kosten-effectiviteitsratio. Voor dit jaar levert dit een besparing op van 4,3 miljoen euro (of 5,7 miljoen euro op jaarbasis).

Producenten die deze maatregel niet aanvaarden, zien hun alzheimerremmer geschrapt worden uit de terugbetaling. Dat is onder meer het geval voor het geneesmiddel Aricept. Patiënten die dit middel gebruiken, moeten zich evenwel geen zorgen maken; er zijn verschillende identieke alternatieven op de markt die de prijsdaling wel hebben aanvaard.